Big Next Festival

Strictly new music
Big Next
13.09.2014
-
DOK
14:00

€16 in voorverkoop (excl. reservatiekost) / €19 aan de avondkassa

Big Next is al enkele jaren Democrazy's concept rond bands op de rand van een doorbraak. De namen die al passeerden zijn indrukwekkend: Kurt Vile, Real Estate, Willis Earl Beal, Future Islands, Palma Violets, Michael Kiwanuka, Asgeir en ga zo maar door.

Hoog tijd om dit concept in de verf te zetten! Democrazy en Disco Naïveté slaan de handen in elkaar en palmen de volledige DOKsite in. Op verschillende podia zal je talent van zowel eigen bodem als andere vruchtbare muzikale oorden ontdekken. De namen zijn ondertussen allemaal bekend (in alfabetische volgorde): The AcidBRNS, Daniel Bachman, Go March, Hydrogen Sea, Kevin Morby, Mirel WagnerNick Hakim, Robbing Millions, SamarisSinkane, STUFF. en Strand!

Volg dit event ook via Facebook.

STUFF.

STUFF., de band from outer space rond drummer Lander Gyselinck, werd in Gent bekend om zijn legendarische jamsessies in de White Cat. Live staat ze voor vette beats, maffe improvisaties, gevaarlijke synth-lijnen en buitenaardse grooves.

De voorbije jaren kreeg de rest van het land en wereld hen in het vizier. "Stuff is zijn tijd zo ver vooruit dat ‘futuristisch’ nog een understatement is".

Hydrogen Sea

Multi-instrumentalist PJ Seaux & frontvrouw Birsen Ucar reden de voorbije jaren met hun liefdeskind Hydrogen Sea een steil parcours. Van een uitverkochte AB-club over een Parijse arena-show met Selah Sue naar een uforisch Pukkelpop 2016. Met de release van debuutalbum ‘In Dreams’ lijkt het duo uit Brussel nu opnieuw een reuzachtige stap voorwaarts te zetten.

Robbing Millions

De Brusselse band Robbing Millions brengt haar debuutalbum uit op 26 augustus bij [PIAS]. Eerste single is '8 Is The Figure That I Like The Most'. "Alt-pop, but with a huge amount of 'WHAT THE HELL DID I JUST EXPERIENCE' soul" (The 405).

Samaris - Box (IS)

2014 zou wel eens het jaar van Samaris kunnen worden. Dit Ijslandse trio verscheen al in 2011 op de radar van menig muziekblog met zijn downtempo electronica. Onlangs verscheen het alomgeprezen album Silkidrangar, met 'Brennur Stjarna' (oftewel "Sterren Branden") als eerste single. NME gaf de plaat 7/10: "Samaris are worth your attention even if you can’t follow a word they’re saying."

Daniel Bachman

Daniel Bachman is een ruwe diamant uit Virginia. Al sinds zijn zeventiende reist hij de wereld rond met zijn akoestische gitaar. 

Deze jonge virtuoos maakt instrumentale muziek die hij zelf omschrijft als psychedelic appalachia. Referenties als Jack Rose en John Fahey doen misschien al wat meer belletjes rinkelen. Net als Fahey doet deze jonge snaak menig bakkes openvallen met zijn razendsnelle fingerpicking, thrumming, sliding en strumming op akoestische gitaar. Zijn derde album Orange Co. Serenade kwam uit in juli bij Bathetic, en kreeg een mooie review van Pitchfork.

Mirel Wagner - Arena (FI)

De muziek van Mirel Wagner is donker en no nonsense: gitaar en stem. Zo kom je in het vakje 'folk' terecht, maar dan eerder de duistere versie à la Swans, niet de hoempapa van Mumford & Sons.

Het tweede album van de Fins-Ethiopische schone, When The Cellar Children See The Light Of Day kwam uit op 12 augustus en was album of the week bij Mojo (4-10 augustus). Reviews bij Kicking The Habit, The Line of Best Fit en The New Zealand Herald.

Sinkane (US)

Sinkane aka Ahmed Gallab zijn muziek heeft een unieke klank die stillistisch nostalgisch en tegelijk ultramodern is. Na 'Hold Tight', de eerste single uit Sinkanes tweede soloalbum Mean Love (uit sinds 2 september 2014 op City Slang en DFA), volgde 'How We Be': 'a supreme chill take on '70s blaxploitation funk' volgens Stereogum. Met invloeden uit Afrika en uit de indie DIY-scene maakt hij muziek als een kosmopoliet: Sudanese pop plus 70s funk plus krautrock plus free jazz. Na samenwerkingen met Yeasayer, Caribou en Of Montreal is het tijd voor Ahmed Gallab aka Sinkane om zelf in het middelpunt te staan.

Kevin Morby (US)

Heerlijk romantische, contemplatieve indie folk voor fans van Kurt Vile, Real Estate en Cass McCombs. 

In een vorig leven was Kevin Morby bassist bij Woods en aanvoerder van zijn eigen band, The Babies. Zijn solo debuut, Harlem River, een ode aan New York City, werd meteen één van dé albums van 2013. In 2014 verscheen opvolger Still Life, met pareltjes als 'We Did It All Wrong'. In april 2016 kwam Morby's derde album uit, Singing Saw. Die naam heeft hij bewust gekozen. Het is een metafoor voor de buurt waar hij woont: Mount Washington is overdag idyllisch als een postkaart, maar sinister als het donker is. Mooi en dreigend tegelijk, net als het geluid van een zingende zaag... Pitchfork keurde de plaat alvast goed. 

 

 

 

The Acid - Box (AU)

Het Big Next concept is in het leven geroepen voor bands als The Acid, de transatlantische superband rond de Australische cultheld Ry X, de Britse producer Adam Freeland en Steve Nalepa, partner in crime van Drake en The Weeknd.

Strand

Bert Dockx kennen we als bezieler van Flying Horseman en Dans Dans, meteen twee van de België's strafste bands van de afgelopen jaren. Met Strand gooit hij het over een andere boeg: hij waagt zich aan zijn moedertaal. 
Solo met een akoestische gitaar speelt hij uitgepuurde nummers in het Nederlands.
Impressionistische, poëtische muziek waarin licht en donker strijd voeren, waarin de stilte de hevigste stormen trotseert. Zijn eerste soloshow vond plaats op Boomtown, De Morgen was erbij: "wie de romantiek van een zeemansgraf en een nachtelijk zicht op vuurtorens genegen is, zit dit najaar gebeiteld bij de eerste langspeler van Strand". Het eerste album van Strand is net verschenen.

BRNS

BRNS wist zich op korte tijd op te werken als dé sterkhouder van de nieuwe golf ‘muzikaal straffe Belgen’. De band brengt een genadeloos strakke ritmesectie, pompende baslijnen, kruisende laagjes orgel en gitaar die aan mekaar gebonden worden door verknipte koorzang. Op debuutalbum Patine is het wachten tot oktober, maar je kan je nu al opwarmen aan topsingle 'Void'.

Go March

Go March is een upcoming instrumentale band uit Antwerpen met internationale ambities. Een reeks jamsessies resulteerde in de debuutsingle 'Rise'; een elektronische, Germaans doordrongen post-rock screamer ala Mogwai meets Kraftwerk, maar wel met alle elementen van een nieuwe, frisse en hongerige band.

Nick Hakim - Kantine (US)

Het neosoultalent Nick Hakim is blogland aan het veroveren. Pigeons and Planes, The 405, Yours Truly, GoldFakePaint: ze vallen als een blok voor deze oude R&B-ziel. Zijn naam wordt in één adem genoemd met Kwabs, Sampha, Willis Earl Beal, Sam Smith en Laura Mvula. Een leutige bende, die zich vrolijk laat inspireren door soulmates als Marvin Gaye, Al Green en recentere R&B-artiesten als D’Angelo en Erykah Badu. 'I Don't Know' is de eerste single uit zijn tweede EP, Where Will We Go Pt.2, die uitkomt op 16 september. De tweede single uit deze EP heet "Lift me up" en kan je via deze link beluisteren!