Shearwater, Jesca Hoop

04.05.2014
-
19:30

€15 in voorverkoop (excl. reservatiekost) / €18 aan de avondkassa

Info over studentenkorting en betaalcheques

Bij goed weer (zoals voorspeld wordt) gaat het concert door in de DOKarena (openlucht), bij minder goed weer in de DOKbox.

Op 26 november bracht het onvolprezen Shearwater een coveralbum uit op Sub Pop: Fellow Travelers. Zoals de titel suggereert, brengt het nieuwe album nummers samen van artiesten waarmee de band tourde: St Vincent, Coldplay, Wye Oak, Clinic en vele anderen.
Shearwater begon in 2001 als zijprojectje van Okkervil River-leden Jonathan Meiburg en Will Sheff. Met bassist Kim Burke en drummer/vibrafonist Thor Harris erbij, namen ze hun debuut The Dissolving Room op. Inspiratie haalden ze bij Will Oldham, Bill Calahan en Nick Drake's Pink Moon. Het werd een ingetogen, sombere plaat, maar een veelbelovend debuut.

Na de release van The Dissolving Room werd Howard Draper aan de line-up toegevoegd, en Shearwater evolueerde richting een gefocuste rockband. Eén van de hoogtepunten werd het album Rook, dat unaniem lovende kritieken kreeg. Zo omschreef Pitchfork het als "impressive and uniformly gorgeous", en Popmatters gaf het een welverdiende 9/10: "Sure, some of the subject matter is dark, but great beauty can arise from darkness, and Rook is among the most achingly beautiful things ever recorded."

In totaal bracht de band in 11 jaar 8 langspelers uit en een handvol EP's. Ook werkten ze samen met schoon volk als Jamie Stewart (Xiu Xiu), Okkervil River en Thor & Rob Halverson. Sinds 2012 zit de groep bij platenlabel Sub Pop, waar ze het album Animal Joy uitbrachten. Animal Joy werd lovend onthaald bij Paste Magazine, The Guardian en ons eigen Cobra.be.
En nu is er dus Fellow Travelers. Shearwater nam songs van de bands waarmee ze ooit samen tourden en gaf er een eigenzinnige draai aan. Oorspronkelijk zou het een bescheiden EP'tje worden, maar het project begon een eigen leven te leiden. “Het was als door een plakboek bladeren met alle ups en downs van 10 jaar touren”, zegt Jonathan Meiburg. Met Fellow Travelers geeft Shearwater het publiek een glimps in het leven van een tourende band.
Zo goed als alle groepen die gecoverd werden, speelden ook mee op de plaat, uiteraard op voorwaarde dat ze niet hun eigen nummer kozen. The Baptist Generals maakt van Clinic's 'Tomorrow' een verwarde, stampende ceremonie, terwijl Clinic aan de Generals' 'Fucked Up Life' drummachines, radiogeluiden en hun trademark orgeltje toevoegen. Met de geluidssamples die folkartiest David Thomas Broughton opnam, maakte Shearwater een rock-anthemversie van Xiu Xiu's 'I Luv the Valley OH!', die je hier alvast kan beluisteren. In mei is de groep rond Jonathan Meiburg dus live bij ons te zien!

Jesca Hoop komt mee als support act. Na 'The House That Jack Built' bracht ze 'Undressed' uit, haar vierde album. Dat album had zich al bewezen voor het uitkwam. Omdat ze haar eigen zin wou doen werden de platenlabels uitgesloten en de fans rechtstreeks aangesproken. En met resultaat! Dit eigenwijze creatieve dametje heeft een heel coole background story (lees er haar bio maar op na!) en mocht al spelen in voorprogramma's van Eels, Elbow, Andrew Bird en Punch Brothers. 4 mei mag ze de zaal opwarmen bij Shearwater!

Volg dit concert ook op Facebook. Het uurschema wordt uiterlijk in de week van het concert gecommuniceerd.

Shearwater (US)

Shearwater ( ook wel vertaalt als stormvogel) is een indie rockband uit Texas, die opgericht is in 2000 en bestaat uit Jonathan Meiburg en Will Sheff. Je kent ze waarschijnlijk nog van hun vorige band nl. Okkervil River, waar zachtere en meer melodische liedjes geen plaats kregen.

 

Jesca Hoop

Jesca Hoop is iemand die al overal geleefd heeft en dus heel wat levenservaring heeft. Dat reflecteert zich ook in haar stem en in haar talent om songs te schrijven. Hoop komt uit een muzikale mormonen familie die leeft in Noord-California. Daar leerde ze zingen op vroege leeftijd. Haar eerste idiosyncratische songs schreef ze op haar 14 om haar gezelschap te houden op haar lange wandelingen naar school. Wanneer ze 16 was brak ze met haar strikte opvoeding en begon haar zogenaamde "life as a racoon" waarin ze dicht bij de natuur leefde.

Glimworm

Glimworm gaat elke zondag tussen 20u en 21u live on air op de Gentse zender Urgent.fm. In de playlist vindt je muziek om bij weg te dromen in de schemer van het weekend. Intense livesessies wisselen met breekbare en mysterieuze tracks. Indie-tunes waar melancholie nooit ver weg is, maar altijd met een lichtpuntje in de duisternis.