Vök

De IJslandse band Vök is een samenwerking tussen zangeres Margét Rán en saxofonist Andri Már. De naam van de band is naar eigen zeggen een IJslands woord dat wordt gebruikt om iets te beschrijven en dat niet echt een equivalent heeft in een andere taal.

Ze namen in 2013 deel aan ‘Músíktilraunir’, een jaarlijkse wedstrijd voor beginnende bands in IJsland. Er was maar één probleem: er waren nog geen nummers. Toch slaagden de leden erin om in enkele weken tijd een resem aan nummers te schrijven én te performen. Met succes. De uiteindelijke winnaar van de wedstrijd kan je natuurlijk al raden. Het duo werd een trio nadat guitarist Ólafur Alexander werd geintroduceerd. Ze namen hun eerste EP Tension op, dat verscheen op het indie label Record Records. Onlangs verscheen ook de eerste single van hun debuutplaat, "Show Me".

De dream-pop/indie-electro van Vök bestaat uit dromerige electronica met melodische vocals en saxofonen en gitaarpartijen met een stevige reverb. De lyrics zijn zowel in het Engels als in het IJslands. Het resultaat situeert zich ergens tussen The Knife en The xx tot Poliça en Phantogram.

03.05.2017