Tekort aan repetitieruimtes in Gent

Einde 2018 sluiten de Repetitieruimtes van Democrazy en de ateliers beeldende kunstenaars van NUCLEO in de Leopoldskazerne (blok E) definitief de deuren. Nieuwe eigenaar Provincie Oost-Vlaanderen begint dan aan verbouwingen in functie van een nieuwe bestemming.

Democrazy verzorgt al meer dan 10 jaar het beheer van deze Repetitieruimtes en trekt vanuit de eigen ervaringen aan de alarmbel. We stellen vast dat er in Gent een nijpend tekort is aan repetitieruimtes voor bands en muzikanten. Na de recente sluiting van Music Alley krijgen we opvallend veel aanvragen waar we niet aan kunnen voldoen. De nakende sluiting van de Leopoldskazerne maakt dat er in 2019 en de volgende jaren een structureel probleem zal zijn op het vlak van aanwezige voorzieningen om te kunnen repeteren.

Gent staat bekend als een muzikale stad en draagt de titel 'UNESCO Creative City of Music'. Een gebrek aan faciliteiten vormt een bedreiging voor deze creativiteit. Bands zonder eigen repetitiekot (zowel beginnende als langer meedraaiende groepen) kwamen terecht bij eerder vernoemde locaties, en hebben nu een probleem. Gent heeft dringend nood aan meer goed geïsoleerde ruimtes met een minimum aan comfort en met opslagmogelijkheden.

De Stad Gent heeft in de recente periode al een aantal mooie initiatieven ondernomen om een antwoord te bieden op deze problematiek. We denken aan de gloednieuwe lokalen van het Conservatorium en de subsidies die je kan aanvragen om zelf een geluidsisolerende repetitieruimte te maken.

Het moge evenwel duidelijk zijn dat deze inspanningen niet volstaan. We vragen dan ook in naam van de Gentse muzieksector dat het nieuwe stadsbestuur initiatieven zal ontplooien om dit nijpende tekort op een structurele manier aan te pakken.

In tussentijd kan u nog enkele maanden gebruik maken van de faciliteiten in de Lepoldskazerne en nodigen we u dit weekend uit om tijdens Open Ateliers (organisatie NUCLEO) een laatste keer de ruimtes in de Leopoldskazerne te bezoeken in de huidige vorm. U vindt alle informatie hier.

Vzw Democrazy