Big Next: Olden Yolk

Olden Yolk startte zo'n vijf jaar geleden oorspronkelijk als het eenmalige zijprojectje van Shane Butler, toen die op tour was met z'n band Quilt. Hij haalde Caity Shaffer erbij als vocaliste, waarna het duo in 2014 een split-LP releasete met Weyes Blood. Niet veel later breidde Olden Yolk zich verder uit tot een heuse groep, met als extra troeven de ritmische gelaagdheid van jazzdrummer Dan Drohan en het tegengewicht van Jesse DeFrancesco's uitgepuurde, ambient-gerichte gitaarspel.

Intussen heeft de groep een debuutplaat klaar, die al in februari uitkomt via Trouble in Mind Records. De rode draad op dat album - en eigenlijk in de sound van Olden Yolk tout court - is de bijna mystieke dialoog tussen Shaffer en Butler, die vorm krijgt door bezwerende vocale melodieën en onbevangen indie in een eigenwijs folkjasje. Hun nummers klinken als doordachte odes aan het stadsleven, en willen de zintuigelijke prikkels vatten die je als moderne mens in die urban psychedelica-sferen ervaart. Soms dromerig, af en toe stevig, en steeds ietwat bevreemdend.

Olden Yolk(US)

New Yorkse band met een voorliefde voor dystopische folk, abstracte poëtische sferen en machinale ritmes. Hun geluid ademt de stad, met een soort ‘urban psychedelica’ als constante. Weldra een debuut!

Lees meer

Videos