All Things Sdban: Schroothoop + Dishwasher_

Het Gentse jazz-label Sdban Records en Democrazy slaan de handen in elkaar voor een tweede editie van de Gentse label night! 

Sdban Records startte in 2014 met de inmiddels legendarische Funky Chicken compilatie en is nu, naast een toonaangevend reissue-label voor Belgische jazz en grooves (als Sdban Records), ook een van de smaakmakers in de hedendaagse Belgische jazzscene (als Sdban Ultra) met schoon volk als Black Flower, Compro Oro, De Beren Gieren en ECHT! op het roster.

Als schroothoop brengen multi-instrumentalisten Rik Staelens, Margo Maex en Timo Vantyghem een hypnotiserend, zinderende en dansbare trip, recht uit de Brusselse melting pot. De drie Brusselaars verbaasden in 2019 met hun bezwerende en bejubelde debuutplaat ‘Klein Gevaarlijk Afval’ (Rebel Up, Stadskanker), een heerlijke mix van jazz, oosterse muziek en afro-cubaanse ritmes en komen nu in april 2023 met een full album op Sdban Ultra.

Het instrumentarium van schroothoop bestaat uit alles wat ze op straat vinden: emmers, pvc-buizen, conservenblikken, wasdraad, potten, pannen en meer van dat. De home made instrumenten van schroothoop zorgen voor een unieke, scheurende en toch zwoele sound. Ook live overtuigde de band met optredens in o.m. Theresia, AMOK, Leffingeleuren, in STUK, Plazey, De Casino, Het Bos, BRASS, en met een livestream in de AB via Kiosk Radio.

Dishwasher_ leerden we kennen tijdens de finale van Sound Track (muziekwedstrijd van VI.BE en het Clubcircuit). Toen viel al op hoe dit Gentse trio zowel kan improviseren als strak in het keurslijf spelen. Zelf omschrijven ze hun muziek als krautjazz want er zit zoveel in: electronica, balkan, muziek uit het Midden Oosten, zelfs dance, hip hop en metal elementen. Met sax (Werend Van Den Bossche), bass (Louise van den Heuvel) en drum (Arno Grootaers) maken ze pure en eerlijke grooves, eens te meer een bewijs van de kracht van deze band en van de jonge, Belgische jazzscene. We kwamen ze live vaak tegen afgelopen jaren (residentie in N9, Theater Aan Zee, Handelsbeurs, …). En nu staan ze zeer terecht te pronken met een debuutplaat op Sdban Records.

Schroothoop

Het punkadagium ‘do it yourself’ krijgt plots een volledig nieuwe betekenis.

Lees meer

Dishwasher_(BE)

Dishwasher_ heeft stilaan hun naam gemaakt in de Benelux jazz & beyond scene. Na jarenlang te hebben gespeeld, won het trio meerdere Belgische muziekcompetities

Lees meer
All Things Sdban: Schroothoop + Dishwasher_
17.05.23
Deuren
19:30
Voorverkoop
€ 13
Avondkassa
€ 16