Sun Ra Arkestra

Sun Ra was een jazzcomponist, bandleider, pianist, synthesizerspeler, dichter en filosoof, beroemd om zijn baanbrekende muziek en unieke filosofieën. Als een van de vooraanstaande figuren in de avant-garde jazz van de jaren '60, stond hij bekend om zijn eclectische stijl en onorthodoxe levensstijl. Hij beweerde van Saturnus te komen en nam de naam 'Sun Ra' aan, geïnspireerd door de Egyptische zonnegod. Hij ontwikkelde een complexe persoonlijkheid van kosmische filosofieën en lyrische poëzie, en werd zo een pionier van het afrofuturisme, terwijl hij bewustzijn en vrede boven alles plaatste. Sun Ra leidde vanaf de jaren '50 tot zijn dood in 1993 The Arkestra (een opzettelijke her-spelling van “orkest”), een ensemble met een steeds veranderende line-up en naam, wat zijn innovatieve muziek weerspiegelde. 

Sun Ra's muziek varieerde van keyboardsolo's tot big bands met meer dan 30 muzikanten, en besloeg de hele geschiedenis van jazz, van ragtime en swing tot bebop en free jazz. Hij was ook een pionier op het gebied van elektronische muziek, ruimtemuziek en vrije improvisatie. 

Na zijn overlijden nam tenorsaxofonist John Gilmore de leiding over, gevolgd door altsaxofonist Marshall Allen. Allen viert in mei 2024 zijn 100e verjaardag en leidt nog steeds The Arkestra, met saxofonist Knoel Scott als co-leider voor overzeese concerten. The Arkestra blijft trouw aan Sun Ra's visie, met een mix van klassieke composities en nieuwe werken, en houdt zo zijn muzikale en spirituele erfenis levend.

Sun Ra Arkestra

Jazz ensemble geleid door Marshall Allen & Knoel Scott, zet Sun Ra's erfenis voort met nieuwe muziek, nog altijd even kosmisch.

Lees meer

  Videos

  Sun Ra Arkestra
  Koop tickets
  Deuren
  20:30
  Voorverkoop
  € 32
  Avondkassa
  € 34