Adrian Younge en Ali Shaheed Muhammad(US)

Ali Shaheed Muhammad en Adrian Younge hebben groot aanzien als componisten van hedendaagse R&B, soul en hiphop: Muhammad is een producer, was één van de drie leden van A Tribe Called Quest en vormde nadien met o.a. Raphael Saadiq Lucy Pearl. Younge is multi-instrumentalist en filmcomponist die al werk producete van The Delfonics, Kendrick Lamar, Ghostface Killah en Souls Of Mischief. Zijn sound is sterk beïnvloed door de seventies soul van Isaac Hayes, Curtis Mayfield en de Shaft soundtrack. 

Ze startten hun samenwerking voor The Midnight Hour al in 2013, maar zetten dat project even stil voor de soundtrack van Marvel-film Luke Cage. Nu is The Midnight Hour uit, is een ode aan black excellence en aan de jaren '20 en '30 in Harlem, Manhattan. Een generatie zwarte artiesten zorgde daar toen voor een muzikale en literaire omwenteling, met namen als Duke Ellington, Cab Calloway, Zora Neale Hurston en Langston Hughes. 

Negentig jaar later roepen Ali Shaheed Muhammad en Adrian Younge die sfeer opnieuw op, en leggen verbanden met de grote zwarte namen in de jazz en soul van vandaag. Raphael Saadiq, CeeLo Green, Ahmir 'Questlove' Thompson, Bilal en vele anderen werkten mee aan The Midnight Hour. De opnames gebeurden volledig analoog, met een negenkoppig orkest van blazers en strijkers. Twintig tracks, no fillers: het album klinkt als een verloren gewaande Stax-plaat, die je van voor naar achter beluistert. “We really want it to be an experience,” zegt Muhammad. “We want you as the listener to really be in our world. There was a lot of energy placed into that music. That means something when you hear it. And wherever it takes you, just go.”

Videos