Aldous Harding(NZ)

Ardous Harding is meer dan louter een zangeres: in haar unieke folksound intrigeert én bezweert ze. Met haar zelfgetitelde debuutalbum was het in 2015 meteen raak: ze resideerde twee weken lang in Bristol bij John Parish (die al een serieuze vinger in de muzikale pap te brokken had bij onder meer PJ Harvey en Sparklehorse), en leverde zo een collectie parels aan uitgepuurde, met kamerpop doorspekte folksongs af. The 405 gaf haar meteen 8/10 en ook Under The Radar vond (****) terecht.

De artieste speelde in grote zalen over heel de wereld, in het kielzog van onder meer Deerhunter, Frankie Cosmos and Perfume Genius (met wie ze voor haar recentste album een nummer maakte). Daarnaast zijn ook SXSW, The Great Escape, Golden Plains en héél wat meer showcasfestivals haar niet vreemd.

'Party', de plaat die ze dit jaar uitbracht, kwam uit op het invloedrijke label 4AD, en gaf haar enkel meer erkenning. Ze breidt haar geluid uit met ballades en zelfverklaarde 'gothic folk', en giet poëzie door de teksten - telkens gebracht met een bizar vleugje humor. Harding mocht dit jaar een uitverkochte AB Club op haar palmares schrijven, gooide hogen ogen op Feeëriën (Humo: 4/5) en kreeg zowel van The GuardianDrowned In Sound áls DIY Magazine vier sterren.

Harding zit intussen aan miljoenen plays op Spotify, en het lijkt er niet op dat haar populaire status snel zal afnemen.