Amen Dunes(US)

Damon McMahon, beter bekend als de Amerikaanse psychedelische folk-rock zanger Amen Dunes. Zorgde voor een heel andere sfeer bij elk album dat hij reeds uitbracht. Hij beschikt al over 5 uitgebrachte, waarbij het laatste album het  meeste verandering werd opgemerkt.

D.I.A. is de naam van zijn eerste EP die omschreven wordt als een ‘gnarled underground classic’. De volledige LP werd opgenomen in een trailer in New York. Volgens Pitchfork bepaalt dit ook de sfeer van het album: “The album's claustrophobic, voice-in-head tone immediately evokes inner-space travelers like Syd Barrett, Roky Erickson, and Skip Spence. And McMahon's simple songs, fuzzy guitar, and buzzing vocals all sound like the product of some solitary brain, sitting in some isolated cabin, buried deep inside some dark forest.”

De vierde LP, Love, wijkt dan ook erg af van de eerste. Voor dit album werkte hij samen met de band Godspeed You! Black Emperor, die zowel de nummers producete als de backing band waren. Het maken van Love nam 2 jaar in beslag. Voor zijn laatste album, Freedom, duurde het 3 jaar. Het eerste deel van het album werd al in 2016 opgenomen. Daarna schreef hij een jaar aan teksten in Lisabon en New York, maar deze werden volledig geschrapt. Hierdoor kwamen er heel wat onzekerheden over de toekomst van zijn muziekcarrière, maar hij slaagde er toch in heel wat mensen samen te brengen om hem te helpen met een nieuw begin.

De thema’s van het laatste album zijn heel wat donkerder als Amen Dunes’ vorige albums. Freedom, is een weerspiegeling van zijn kindertijd. Hij zingt onder andere over het feit dat vrienden van hem in de gevangenis belandde, maar ook over zijn ouders die kanker als diagnose kregen en terminaal werden verklaard.

Pitchfork bevestigt nog eens dat zijn laatste album de grootste verandering met zich meebracht: “If so much of Amen Dunes’ music felt like McMahon’s world away from the world—a druggy, impenetrable fortress—then this is when he confronts reality, an expansive breakthrough that’s equally mystifying and immediate.”