Américo Brito(NL)

Américo Brito werd geboren in Kaapverdië (Ilha do Fogo) en emigreerde eind jaren ’70 naar Portugal.  Daar nam hij in 1980 zijn eerste plaat op, het meesterwerkje Sintado na Pracinha. Een paar jaar later week Américo uit naar Nederland, waar hij zijn leven en muzikale carrière verder uitbouwde. Hij richtte er achtereenvolgens de groepen Babylon en Djarama op.

Na de split van Djarama eind jaren ’80 begint hij aan een succesvolle solocarrière, en is bovendien een verdienstelijk dj: zo is hij dé ambassadeur van de Kaapverdische funana en coladeira, en andere Afrikaans/Creoolse muziekstijlen. 

Américo Brito betekende heel veel voor de niet-Westerse muziekcultuur van zijn thuisbasis Rotterdam.  Zo stond hij mee aan de wieg (en koos hij zelfs de naam) van het populaire Dunya Festival (1977-2012), en het Magia Festival.

"Ik ben op de top geweest, ik ben dood en begraven geweest. Nu ben ik opgegraven en kom ik terug," vertelt hij aan NRC. Dankzij de reissue boom, de heruitgave van vergeten parels, wordt ook Américo Brito immers opnieuw geïntroduceerd bij een jong(er) en hip publiek. Hoog tijd dat ook Gent met hem kennismaakt! 

Jorge do Rosario - keyboards
Kinkin Gomes - gitaar
Skontche - gitaar
Roberto Matias - bas
Felisberto Santana – drums en percussie

    Videos