And They Spoke In Anthems

2011. Arne Leurentop rijdt in een witte Ford Falcon door Australië. Op zoek naar zon, leegte en andere contrasten met België. Hij verdient de kost als straatmuzikant. Zingend rijdt hij van dorp tot dorp, zichzelf tijd gevend om songs over zon, leegte en die ene kangoeroe die voor de Ford Falcon sprong, te laten rijpen in zijn hoofd. Na 14 maanden en 39000 km door rood stof, valt de Ford Falcon definitief stil in de onmetelijke woestijn. De auto wordt ter plekke gelaten, de songs gaan mee terug naar België. 2012. Na anderhalve dag terug in België begint Arne te repeteren bij Liesa Van Der Aa, waar hij gitaar speelt. 

Hij is dat jaar ook te zien als zanger bij BOX, een barok-collectief dat 'Amnesiac' van Radiohead covert, en als toetsenist/violist/vervang-bassist bij Helder. Hij componeert muziek voor theatervoorstellingen (Luxemburg, Froefroe, HetPaleis) en acteert in de kindervoorstellingen 'Wind in de Wilgen' en 'Stoppeltje (woke up this morning)' van theater Luxemburg. Tussendoor doet hij ook vervangingen bij Dez Mona, Ellen Schoenaerts en theater Zuidpool. In een verder verleden speelde hij ook bij Sir Yes Sir, The Crab Four en PJDS. Omdat de harde schijf waar alle foto's van zijn Australië-trip opstonden, gecrasht is, begint Arne Leurentop een plaat op te nemen om zijn herinneringen niet te laten vervagen. Deze wordt opgenomen in Huis Mortier, Gent, boven de schrijnwerkerij van zijn neef. Hij producet, mixt, en speelt 97% van alle partijen zelf in. Het debuutalbum wordt in februari 2014 uitgebracht onder de naam 'June. Het resultaat klinkt als zon en leegte, met veel contrasten en hier en daar achtergrondgeluiden van een schrijnwerkerij.

Vijf jaar later, op 1 februari 2019, brengt And They Spoke In Anthems Money Time uit. Fulltime melancholicus Leurentop nam zijn tijd om nummers de schrijven, op te nemen en te polijsten tot zijn hoofd en hart unaniem akkoord waren. The Beatles, Bob Dylan en Roy Orbison blijven inspiratiebronnen, maar deze plaat heeft meer donkere kanten: Daniel Norgren, Damien Jurado, Jeff Tweedy en Leslie Feist en Villagers worden genoemd als inspiratie.

Voor de opnames kreeg Arne Leurentop assistentie van bevriende muzikanten, en ook live is ATSIA niet langer een one-man-band: hij krijgt hulp van Maarten Flamand (The Antler King, Elefant) en Jan Dhaene (Ansatz Der Machine).

Maak alvast kennis met de singles 'Soul Of Men', 'Leaving You Cold' en het nummer 'One Wish'.