Bent Van Looy(BE)

"Het was een onbesuisde vrijheidsdrang, toegeven aan wilde impulsen, mijn neus achterna, op zoek gaan naar de volgende verrassing...". Bent Van Looy probeert te beschrijven wat er gebeurde, die paar weken in januari 2018, in het oude houten huis annex opnamestudio op de heuvel.

Voor de derde keer reisde hij naar Los Angeles om er samen met alleskunner Jason Falkner een nieuw hoofdstuk te breien aan zijn verhaal als solo-artiest. Een echt dagboek mag ik hem van Van Looy niet noemen maar wie wil weten hoe het dezer dagen nog gaat met Bent, hoeft zijn nieuwe plaat Yours Truly maar op te zetten om weer helemaal bij te zijn.

Na de schuchtere, melancholische bekentenissen op Round The Bend en de breeduit waaierende verhalen van Pyjama Days, is er nu Yours Truly, het derde luik van de triptiek waarop Bent Van Looy zichzelf in vraag stelt, moed inzingt, en hier en daar zelfs lijkt te aanvaarden.

Onbeschroomd melodieus, achteroverleunend in weelderige arrangementen en niet te beroerd om de versterkers te laten kraken, zingt hij over zijn aankomst in een middelgrote Belgische stad (The Other Guy and Me), herinnert hij zich de bliksemschicht van een nieuwe liefde (The Real Thing), kijkt hij zijn demonen recht in de ogen (Down Up) of zet het op een ouderwets ronddwalen (The Open Road).

Want ook dit keer ontstonden de songs op zwerftochten door Parijs en Tel Aviv, Zurich en Los Angeles. "Ik weet perfect waar ieder woord geschreven werd," vertelt Bent, "voor de luisteraar maakt het natuurlijk niets uit, maar ik word, terwijl ik ze zing, van de ene straathoek naar de andere geslingerd". En van de ene emotie naar de andere? "Ook dat!", geeft hij toe, "Hoe langer ik songs schrijf, hoe minder zwaar het mij valt om op een heel directe, intieme manier over mijn leven te vertellen". Voor het eerst zingt hij zo onverbloemd over zijn ouders, zijn twijfels en het vaderschap, "terwijl ik mij vroeger niets vreselijkers kon voorstellen dan een popzanger die het ineens over zijn kinderen ging hebben", lacht Bent.

Die vrijheid valt ook te horen in de muziek, die feestelijker klinkt dan ooit, rijker en gespierder. "In het begin streefde ik een nieuwe soberheid na en wilde ik me met mijn soloplaten vooral onderscheiden van alles wat ik daarvoor met Das Pop had gemaakt., nu telt enkel het moment, en durf ik de songs laten worden wie ze willen zijn.Jason en ik laten op Yours Truly de nummers, die tot dan toe enkel bestonden in mijn hoofd, alle hoeken van de kamer zien: luister maar eens naar de instrumentale new wave-refreinen van het koortsachtige Nightmare, de donkere New Yorkse discostrings in Make Believe of de poedelnaakte ukulele in Dawn."

Die ukulele lijkt een belangrijke rol te spelen op Yours Truly"Een van mijn grootste frustraties is dat ik geen noot gitaar kan spelen, haha. Voor mijn verjaardag kreeg ik deze ukulele en na een Youtube tutorial of twee, lukte het warempel om er songs mee te schrijven hoewel je totaal anders denkt dan wanneer je op piano schrijft." Een enorme openbaring en: "nu kan ik eindelijk wijdbeens vooraan op het podium staan, al is het dan met een ukulele". Hij lacht, staat op; Bent Van Looy heeft er zin in!