Bombino(NE)

Bombino is een band van Toeareg-muzikanten uit Niger, gevormd rond de jonge gitarist en songwriter Omara “Bombino” Moctar. De muziek van Bombino is een combinatie van Afrikaanse ritmes, rock en de sound van blues-legendes John Lee Hooker en Jimi Hendrix. 

Dat extraatje dat Bombino toevoegt, is een scheutje psychedelica, waardoor zijn ‘desert rock’ extreem betoverend werkt. Zijn eerste hoogtepunt was er in 2006 toen hij de kans kreeg om samen met Rolling Stones’ lid Keith Richards een ‘desert blues version’ op te nemen van de Rolling Stones’ klassieker ‘Hey Negrita’. 

 In 2011 kwam hun eerste plaat uit: Agadez via het label Domino, met de steun van filmmaker Ron Wyman. Twee jaar later brak de band echt door dankzij het album Nomad, geproduceerd door Black Keys opperhoofd Dan Auerbach

In 2016 kwam een nieuwe plaat Azel uit, ditmaal opgenomen met Dave Longstreth van Dirty Projectors. De titel kan je op drie manieren interpreteren. Azel is de naam van een dorp in de buurt van Agadez in Niger. Daarnaast is "azel" ook Tamasheq voor de wortels of de stam van een plant en is het tenslotte ook slang voor iets als: "Dit is mijn jam!". Volgens Pitchfork: "a sublime iteration of desert blues that’s both authentic and ambitious."

Hun recentste album kwam uit in mei 2018 en draagt de naam Deran. De New York Times schreef een mooie review hierover: "Recorded in Casablanca at a studio owned by the king of Morocco, “Deran” was produced by Mr. Herman, and presents what Bombino considers to be his true voice, without being filtered through the sheen of a famous producer."

Videos