Brihang(BE)

Hoewel de meesten Brihang leerden kennen door De Nieuwe Lichting 2014, had Boudy Verleye toen eigenlijk al twee EP's op zijn naam staan (Periode Jalisco in 2013, en AllesOverGeven het jaar daarvoor). Hij studeerde toen beeldhouwkunst te Gent, en maakte maar al te graag de connectie tussen zijn studies en zijn muziek. Al boetserend blies hij nieuw leven in wat er tot dan toe te bieden viel in het Nederlandstalige hiphopmilieu.

Het daaropvolgende jaar werd de rapper uit Knokke samen met de bijhorende single "Oe Ist?" het boegbeeld van de West-Vlaamse campagne tegen depressie en zelfmoord. Daarnaast stelde hij zich open voor workshops slam poetry in het schooljaar, om jongeren de moed te geven zichzelf beter en meer uit te drukken (Focus WTV). 

Debuutalbum zolangmogelijk zag het licht in 2016 via Fake Records en werd meteen met laaiend enthousiasme onthaald. Op dit ambitieuze album schuwt Brihang naar gewoonte de persoonlijke aanpak niet. Tekstueel gaat hij breder dan ooit: zowel liefdesperikelen als de moeilijk te bewandelen grens tussen artistieke integriteit en commercieel succes zijn terugkerende thema's, maar evengoed excelleert hij in rake beschrijvingen van de kleine dingen des levens. Gevoelig, echter zonder te vervallen in pathos of sentiment. Muzikaal bewandelt hij het pad dat hij eerder insloeg, met organische producties die subtiel maar tegelijk voller dan ooit klinken.

Wie Brihang de voorbije jaren op een van zijn vele optredens aan het werk zag, weet dat die experimenteerdrift doorgetrokken wordt naar zijn live-shows. Zijn aanpak is bijna theatraal te noemen, en net dat zorgt ervoor dat hij zich ook live onderscheidt van elke andere hiphopact uit ons land. 

"De introspectieve Knokkenaar ontstijgt er zichzelf, haast achteloos. Hij is iemand bij wiens muziek alles lijkt stil te vallen. Gesprekken verstommen. Oren worden gespitst." - De Morgen

"Brihang neemt hiphop als sjabloon, maar kleurt vrijelijk buiten de lijntjes. Een woordkunstenaar die minder naar Amerikaanse machorappers dan naar vaderlandse dichters kijkt. (...) Een zoeker die de Nederlandstalige hiphop weer op de bovenste plank zet." - De Standaard

"Ik ken iemand en die heeft veel talent." - Dansende Beren

Videos