Catherine Graindorge

De Belgische muzikant-componist Catherine Graindorge heeft met Songs for the Dead een opvolger klaar voor haar bejubelde samenwerking met Iggy Pop 'The Dictator' uit 2022. 

De inspiratie voor het nieuwe album vond ze bij Allen Ginsberg, één van grote dichters van de ‘Beat Generation’. Eén specifiek gedicht, ’Dream Record’ raakte haar zo diep dat het de basis werd voor het album. Het gedicht is een bespiegeling over de tragische dood van Joan Vollmer, die per ongeluk werd doodgeschoten door haar man William Burroughs - nog zo’n monumentale beat poet - tijdens een dronken Willem Tell-act op een feestje. Het lied 'Joan' is aan haar opgedragen. Het nummer verkent het thema van limbo en herhaling, met een mix van donkere en zachte klanken. 

Songs for the Dead wordt uitgebracht op 26 april 2024 via Glitterbeat’s tak:til en is een samenwerking met een klein ensemble: Simon Ho op keyboards, Pascal Humbert op bas, en zanger Simon Huw Jones, wiens theatrale stem en literaire benadering diepte geven aan de muziek. Het album is een mix van schaduw en licht, atmosfeer en stilte. Het vertegenwoordigt een muzikale evolutie voor Graindorge, waarin ze de grenzen van haar kunst verlegt. Songs for the Dead is een eerbetoon aan liefde, verlies en de eeuwige invloed van de overledenen.