Coely(BE)

Coely, het onbetwiste icoon dat naast landsgrenzen, ook het kleuren- en smakenpalet overstijgt. Of je nu behoort tot de Babyboomers, Generatie X, Millennials of iets ertussenin, wie Coely live aan het werk ziet, weet dat zij/x/hij getuige is van wereldklasse. Een bovenzinnelijke gewaarwording die menig concertganger - zolang de playlist het toelaat - loskoppelt van de dagdagelijkse realiteit. Een bucketlist-ervaring die hoge ogen gooit in zowel binnen- als buitenland. Van Rock Werchter, Pukkelpop en Tomorrowland tot Glastonbury Festival, Pinkpop en Openair Frauenfeld. 

Met haar moeder danste ze als kind in de woonkamer op Congolese muziek en in eerste instantie onderschatte ze haar eigen raptalent. ,,Ik kan niet rappen, da’s mijn ding niet”, antwoordde ze toen ze ertoe werd uitgedaagd. Haar vrienden bleven aandringen. Als uit het niets diepte Coely  ‘Moment for life’ van Nicki Minaj op, furieus, alsof haar leven ervan af hing, stijf van de adrenaline: ,,This is my moment / I waited all my life / I can tell it’s time / Drifting away I'm one with the sunsets / I have become alive’’. De monden vielen open. Rapster Coely was geboren.

Al snel kwam ze in aanraking met Beatville, een collectief producers/managers dat haar de beat van  'Ain’t chasing pavements’ voorschotelde. Met de vlammende raps van Coely eroverheen werd het nummer een surprise hit. Studio Brussel bombardeerde het liedje tot Hotshot en binnen de kortste keren wilde elk radiostation, elke krant en magazine weten wie de stoere hiphoplady met de aanstekelijke lach was.

Ze reeg de radiohits aan elkaar, van 'All I do’ over ‘Nothing on me’ tot 'My tomorrow’: funky zomerse hiphoptunes met internationale allures. Een eerste EP bleef niet uit, Raah the soulful yeah, een ideaal visitekaartje dat club -en festivalprogrammatoren overtuigde van Coely’s talent.

Live triomfeerde ze van het Dourfestival tot Les Ardentes, van de Ancienne Belgique tot het Nederlandse Eurosonic en het Berlin Festival. Ze speelde de voorprogramma’s van haar helden Kendrick Lamar, Snoop Dogg en Jessie Ware en zette een Amsterdamse afterparty van Kanye West op zijn kop.

In 2017 verscheen haar debuutplaat ‘Different waters’, dat bekroond werd met  goud. Nu is de langverwachte opvolger ‘Alive’ er. Eerder loste ze al ijzersterke nummers Run It Up en Alive, die je als een wervelwind omver blazen. Afgelopen jaren sprokkelde Coely 2 MIA’s, ‘Best Female Artist’ van Humo en een hoop celebrity-fans, waaronder Beyoncé, in de wacht. Ze speelde een indrukwekkende lijst van optredens bij elkaar met passages op o.a.  Rock WerchterPukkelpopTomorrowlandGlastonburyPinkpop en Openair Frauenfeld.  

Wie bevoorrecht was om Coely reeds aan het werk te zien en de vibe te proeven is onvoorwaardelijk een deel geworden van een wereldwijd verspreid verwantschap. Wie nu pas de kans krijgt om de Coely-experience te ervaren … ENJOY THE F*CKING RIDE!!!!


Videos