Cozin(BE)

COZIN creëert met een universum van beklijvende meerstemmige zang, een melancholische mood en een aparte sound. Tot voor kort was COZINs muziek eerder akoestisch van aard en Engelstalig, maar vanaf 2021 stellen ze de nieuwe reeks nummers voor waar ze enkele drastische muzikale wendingen maken. De laatste maanden was alles zo dicht bij eigen huis, waardoor het plots veel relevanter leek om in het Nederlands te zingen. De lege culturele dagen zorgden voor een experiment met elektronica, wat je duidelijk kan horen op de nieuwe EP Zwarte Hemel. 

De single 'They Don’t Die' van COZINs debuutalbum BURST (2017), met producer Koen Gisen (An Pierlé), werd verschillende weken gedraaid op Radio 1. BURST kreeg lovende reviews. De band werd hierdoor opgemerkt door Steve Greenwell in de VS, producer van Joss Stone. Hij nam de single 'Galileo' op: “Deze meisjes zijn enkele van de meest uniek getalenteerde vrouwen waarmee ik ooit heb gewerkt. De samensmelting van hun stemmen en de manier waarop ze hun instrument bespelen is uitermate verbazingwekkend.” 'Galileo' kwam uit in maart 2019 en kreeg meteen airplay op Radio 2.

COZIN speelde op verschillende podia, gaande van festivals en concertzalen tot intieme huiskamers (Vooruit, Laurentplein Gentse Feesten, Jonge Wolven, Leffingeleuren, Dranouter, De Vieze Gasten, Het Depot, De Paulusfeesten e.a.).

De muziek wordt geschreven door singersongwriter Dorien Staljanssens die zichzelf begeleidt op keys. Aan haar zijde staan Muriel Boulanger op bas en Anne Van Steenwinkel op viool & synth. De meisjes zingen alledrie. Live spelen ze samen met drummer Jonathan Callens en gitarist-producer Jonas Detavernier.

Dorien startte in 2012 oorspronkelijk solo en liet zich af en toe begeleiden door verschillende muzikanten. In die periode ontmoette ze Muriel Boulanger op een muziekstage. Na enkele repetities werd snel duidelijk dat ze een sterke muzikale klik hadden, maar ze voelden dat er nog een element ontbrak. Na een lange zoektocht en vele audities kwamen ze terecht bij Anne Van Steenwinkel, het plaatje voelde compleet. Deze 3 vrouwen staan samen op het podium sinds 2015 en gaven sindsdien meer dan 100 concerten.

Videos