Daan

DAAN (geboren Daan Stuyven, België 1969) is een atypische selfmade muziek en beeldende artiest met een voorliefde voor cultpopmuziek met een rockattitude.

In een traditie van schrijvers als Serge Gainsbourg, Peter Gabriel, Beck, Sparks of zelfs Robert Palmer combineert hij alle genres, van elektronische dance tot country of indie lofi rock. Maar hij is een songwriter in de eerste plaats, met een passie voor verwrongen metaforische teksten, die zijn uitdrukkingen verpakt met pop-artachtige simplistische titels als "Icon", "Victory", "Exes", "Housewife", "Vriend". Klinkt als Bach na een zware avond uit met alleen een goedkope kleine synth om het verhaal te vertellen. Ook al begon Daan in de jaren tachtig als New Beat-achtergrondzanger, hij ziet er geen probleem in om dit te combineren met zijn liefde voor Randy Newman of de cynische romantiek van George Brassens.

Hij had voor het eerst aanzienlijk indie-succes, eind jaren 90, met zijn band Dead Man Ray, gevormd met ex Deus-gitarist Rudy Trouvé, toerde hij door Europa met hun filmische krautrockgeluid. Maar zijn solocarrière begon echt in 2002, met zijn eerste hit "Swedish Designer Drugs". Gevolgd door een reeks bekroonde gouden platen die werden gewaardeerd door een bizar gemengd publiek. Naast zijn vele studioalbums en intense live-optredens, schrijft hij ook soundtracks voor films. Of acteert hij, zoals in de Hongaarse film "Eden" uit 2020. Vanaf zijn vroege jaren als gevierd grafisch ontwerper blijft hij zijn albumhoezen ontwerpen en zijn eigen video's regisseren.

Nieuw levendig werk "The Ride" komt eraan op 11/11/2022!