De Jeugd Van Tegenwoordig(NL)

Het is alweer van 2005 geleden dat Vieze Fur, Willy Wartaal, P. Fabergé en producer Bas Bron furore maakten met hun debuutsingle 'Watskeburt?', waarmee ze zich meteen katapulteerden tot dé meest waanzinnige Nederlandstalige hiphop-act van het moment. 

Hun tweede plaat De Machine uit 2008, zorgde veel vuilbekkerij, wangedrag op en naast het podium - maar vooral - een reeks ijzersterke aanstekelijke nummers dat hun beruchte reputatie alleen maar aandikte. Ver weg van hiphop-purisme, met vooral invloeden uit de booty bass en electro-scene, hitsen ze het publiek op met floorfillers als 'Datvindjeleukhè' en 'Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard'.

Na de knallers 'Parels voor de Zwijnen' en 'De Machine' kwam derde plaat De Lachende Derde uit. Meer schotten in de roos op dat album: de single 'Sterrenstof' kampeerde wekenlang op 1 in allerlei hitlijsten en ultratops. Shows op grote festivals als Lowlands, Pinkpop, Pukkelpop en Rock Werchter bleven niet uit. In 2012 won De Jeugd van Tegenwoordig tijdens de 3FM Awards de prijs voor Beste Artiest HipHop.

In 2015 kwam vijfde album Manon uit. Met de gelijknamige single bracht De Jeugd een ode aan de vrouw. Ook hadden ze een bijzondere videoclip uit: een 3-in-1 video voor de singles ZakmeuitdeheupBPM69 en Lente in Bed. In hetzelfde jaar bestond De Jeugd van Tegenwoordig tevens 10 jaar en in dat kader vroegen zij bevriende artiesten één van hun nummers uit te voeren die 15 januari 2016 op de cd De Jeugd, Vertegenwoordigd verscheen. Onder meer Guus Meeuwis, Nielson, Glennis Grace, Raymond Van het Groenewoud, The Kik en Frank Boeijen verleenden hun medewerking.

Na een stilte van zo'n twee jaar kwam eind 2017 plots single 'Gemist' uit, voorbode van zesde album Luek. Dat kwamen ze voorstellen in april bij Democrazy (in Vooruit), met een opvallend jong publiek. 

"De Jeugd Van Tegenwoordig is anno 2018 niet meer dezelfde als die van pakweg tien jaar geleden, maar ze staan er wel nog steeds. Ze proberen zichzelf steeds te herontdekken en blijven alleszins niet teren op successen uit het verleden. Dit album duidt op heel wat durf, lef en creativiteit en is zeker een geslaagd experiment. Luek brengt eindelijk nog eens een frisse wind in de Nederlandstalige hiphopscene en dat kunnen we alleen maar toejuichen." - Dansende Beren (★★★★)