dirk.(BE)

DIRK. is één van de meest geliefde en populairste indie acts uit Vlaamse bodem. Het parcours van DIRK. nam een vliegende start in 2016, toen ze met hun aanstekelijke slackerrock de bronzen medaille van Humo’s Rock Rally wonnen. Twee jaar later verscheen hun debuutalbum albumdat veelvuldig de hemel in werd geprezen. In 2020 schreef het viertal geschiedenis door met drie hits tegelijkertijd (!) in de Afrekening te staan: 'Stay Indoors', 'Artline' en het toepasselijke 'Hit.' Die prestatie leverde de band de titel  “koning van de Afrekening” op en en beitelde de naam DIRK permanent in ons cultureel geheugen. 

Ook de live-reputatie van Vlaanderens luidste droogstoppel is er één om u tegen te zeggen. Het publiek van Pukkelpop, Lokerse Feesten en Rock Herk mocht al ondervinden waartoe DIRK. in staat is. Sinds eind 2020 is het album Cracks In Common Sense uit. Hun eigenzinnige/compromisloze maar vooral toch heel erg straffe plaat, getiteld ‘Album’ werd ongelofelijk goed onthaald. Bewijzen? Hieronder:

In Vlaanderen is een rumoerig , gretig gitaargroepje opgestaan dat slordig klinkt waar het mag en kloek waar het moet.” (FOCUS KNACK ★★★★)

Kort, krachtig en een beetje raar.” (DE STANDAARD ★★★★)

De band koppelt de dwingende agressie van Fugazi aan het melodieuze vernuft van Pavement en Pixies, en vuurt retorische levensvragen af zonder het antwoord af te wachten.” (HUMO ★★★★)

Bij dirk. hoorden we de beste songs én de coolste teksten van de avond.” (DE MORGEN ★★★★ – We Are Open)

dirk. for president!” (FOCUS KNACK – We Are Open)

dirk. is de beste harde band die Vlaanderen op dit moment voortbrengt.” (OOR – Grasnapolsky-festival)

Ze halen uit, ze houden in maar ze verliezen nooit de structuur uit het oog. Ze gaan hard maar overdrijven nooit.” (INDIESTYLE ★★★★)

10 beste platen van de week” (DE MORGEN)

Strakke songs die met extreem veel zelfzekerheid gebracht werden. Dirk. is gemaakt om op een groot podium te staan en dat weten ze.” (DANSENDE BEREN – We Are Open)

Steengoed! (…) Dirk. kreeg het publiek helemaal mee met de nieuwe single ‘Gnome’ (of ‘Neum’, zoals Jelle het uitsprak) en pakte uit met hun knappe cover van ‘The hours’ van Beach House.” (INDIESTYLE – We Are Open)