Dishwasher_(BE)

Dishwasher_ zijn de nieuwste leerlingen van alweer een nieuwe golf talent in de Belgische groove- en jazzscene. Het zou echter zonde zijn om ze te beperken tot één bepaalde muziekstijl. Sinds hun oprichting in 2019 experimenteert het Gentse trio met alle mogelijke genres. Om een ​​hedendaags geluid te creëren dat ze zich nu eigen kunnen maken. Met hun titelloze debuutalbum, dat in april 2023 uitkomt via Sdban Ultra, sluiten ze een indrukwekkend eerste hoofdstuk af. Met een uniek en divers maar coherente verzameling groove-gedreven stukken.

 

Hoewel het labelen van Diswasher_ als een jazzband hen niet genoeg recht zou doen, is het een feit dat improvisatie en een zekere vrije benadering de sleutel blijken te zijn in het creatie- en uitvoeringsproces van de nummers van het album. Werend, Louise en Arno willen specifiek hun live-energie en synergie op het album vastleggen door te experimenteren met structuren en texturen. Te spelen met songlengtes en invloeden uit verschillende andere stijlen te implementeren — elektronische muziek in de eerste plaats, maar ook sporen van (Middle -)Oosterse en Balkanmuziek, naast dance, hiphop en zelfs metal.

 

Als gevolg hiervan neigt de plaat naar een pure en eerlijke weergave van Diswasher_'s muzikale identiteit en artistieke zoektocht van de afgelopen jaren - zowel als individuele muzikanten als als band. Saxofoons gedrenkt in effecten, diverse lagen synthesizers, een basgitaar die van fingerpicking licks naar diepe en drone-achtige bastonen springt, drums die soms klinken als drumcomputers, en soms als subtiele akoestische beats: het is vrij duidelijk hoe diep dit trio is gedoken om iets totaal nieuws en nieuws te zoeken en te vinden.