Douglas Firs

Douglas Firs is een vijfkoppige band rond Gertjan Van Hellemont. De groep bracht in 2012 "Shimmer & Glow" uit, goed voor vier radiosingles in Belgiƫ en Nederland, recensies vol superlatieven en optredens in bijna heel Europa. Opvolger "The Long Answer Is No" werd opgehemeld door Humo, Marc Didden en Noel Gallagher!

Ook live blijft de reputatie van de band groeien. Samen met Douglas Firs-bandleden Simon Casier (Balthazar), Christophe Claeys (Amatorski en Magnus) en Gertjans broer Sem, werd de plaat opgenomen door Jasper Maekelberg (Gabriel Rios, Jef Neve, Mintzkov, ...) bij Motor Music in Mechelen. Af en toe was er ook bezoek van Bram en Cleo van Bony King, de machtige Steven Debruyn (El Fish, The Rhythm Junks) op mondharmonica in het titelnummer, het strijkkwartet van Patrica Vanneste (Balthazar), een congaspeler, een trombonist en David Poltrock op zijn Hammond orgel. Voor de mix vloog Gertjan naar Chicago. Hij verbleef bij Tom Schick (Wilco, Ryan Adams) waar hij - naast het WK volgen - ook zijn plaat maakte. De mastering gebeurde dan weer bij Fred Kevorkian in New York (The National, Sonic Youth, Iggy Pop). 

Maart 2017. Topproducer Kevin Ratterman nodigt Gertjan uit in zijn La La Land Recording Studio in Louisville, Kentucky (USA) om een nieuw album op te nemen: Hinges of Luck, een nieuw hoofdstuk voor Douglas Firs. Met nog steeds de mix van hartverscheurende melancholie en rauwe roots rock, maar het geluid is een paar planeten opgeschoven. En de melancholische liefdesliedjes zoals Pretty Legs & Things to Do of Caroline uit de eerste 2 albums worden hier aangevuld met vragen die Gertjan zich niet eerder stelde. How Can You Know?