DRIFTWD(BE)

DRIFTWD, voorheen bekend als Driftwood, is de Belgisch-Amerikaanse samenwerking tussen architect-muzikant Sam De Bock en muzikant-componiste Patricia Vanneste

Met absolute wereldtoppers aan boord als Joey Waronker (Beck, Atoms For Peace, Thom Yorke, R.E.M.), Timothy Lefebvre (David Bowie, Elvis Costello, The Black Crowes, Sting) en Donny McCaslin (David Bowie, Dave Douglas, Sun Kil Moon), hoeft het niet te verbazen dat deze band een eigengereide sound ambieert. De samensmelting van Vanneste’s melodische expressie en De Bock zijn structurele, collageachtige benadering creëert een unieke harmonie die raakpunten zoekt met zowel Massive Attack, Tricky en Lamb als Mark Lanegan.

Het tweetal bracht in februari 2020 hun debuutalbum Only Fighters Left Behind uit. Het werd met lovende kritieken ontvangen. Het album bleek een bij wijlen gitzwart onderzoek naar de gevolgen van verlies, angst, tekortkoming en eigen afschuw. 

Momenteel legt DRIFTWOOD de laatste hand aan een tweede full album dat verwacht wordt in september/oktober 2024. Met de eerste single 'Bonfire' maakt de band meteen duidelijk dat ze niet van plan zijn om zich in te houden. Het nummer is geschreven vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en komt binnen als een mokerslag. Lefebvre (bas) en Waronker (drums en percussie) zetten de meedogenloze cadans in, waarbij Vanneste de militaire hordes naar het front dirigeert. Frontman De Bock roept een telefoongesprek op waarin twee tegenstanders de degens kruisen met als jammerlijk gevolg dreigende en irrationele taal. Hij spreekt over de schizofrenie en het vervagen van normen in tijden van oorlog, waar Vanneste op inspeelt, ondanks het besef dat er niet zoiets bestaat als een 'schone oorlog'.

Live wordt het duo bijgestaan door een aantal absolute wereldtoppers. Aan referenties geen gebrek alleszins, hou u vast: drummer Joey Waronker (Beck, Thom Yorke, R.E.M.), bassist Timothy Lefebvre (David Bowie, Elvis Costello, Sting) en saxofonist Donny McCaslin (David Bowie, Sun Kil Moon), drummer Steven Van Gelder (Geike, Hydrogen Sea), gitarist Artan Buleshkaj (Anemic Cinema) en bassist-toetsenist Sander Verstraete (Warhaus, Tamino)