Elefant(BE)

Op het einde van 2014, zag Elefant het licht: een bizar kwartet dat kraut en sludge combineert, en dat op smaak brengt met curieuze oosterse toonladders. Deze Gentse superband bestaat uit leden van o.a. The Van Jets, Future Old People Are Wizards, Arquettes, en Antler King, en klinkt als het schip van de muzikale Apocalyps.Hun debuutalbum is voorzien voor 2018, maar ondertussen heeft Elefant hun opnamemateriaal van hun eerste live optredens gereleased in Nordic Tanzen am Sonntag, een 5-track EP. Zeg maar alvast vaarwel tegen je zondagsrust.

In 2017 schotelden ze ons twee singles voor. In februari was er 'Mumbo Jumbo', waarover Dansende Beren laaiend enthousiast was: "In “Mumbo Jumbo” horen we dreunende ritmes die afgewisseld worden met iets tragere stukken waarin oosterse motieven ons achterlaten met een wrang, dissonant gevoel. Het lijkt alsof we geïnfecteerd worden met een of ander buitenaards virus dat ons uitnodigt om deel te worden van deze krankzinnigheid." Na een paar maanden platte rust kregen we de single 'Jede Uhr Tickt' naar ons hoofd geslingerd. Hij werd door Indiestyle opgevist in hun Verse Vangst: "Elefant is ook zo’n pareltje van een band die noiserock omarmt, en daar maar al te graag nog porties sludge-, prog- en krautrock doorjagen. ‘Jede uhr tickt’ is het nieuwste wat het viertal op het net gooide, en daarmee doet het z’n reputatie alle eer aan." Niet toevallig draagt de Duitse tankjager die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd dezelfde naam!

In afwachting van het verschijnen van nieuw werk van zowel Elefant als Future Old People Are Wizards in de maand mei,  brengen beide bands samen een split album uit met de titel Tüüüt. De plaat wordt uitgebracht via 9000 records en is een 10”, gelimiteerd op 300 exemplaren. Dit werd gedaan ter gelegenheid van Record Store Day op 21 april. Leuk om weten is dat Stijn Vanmarsenille zowel zijn plaats heeft bij Elefant als bij Future Old People Are Wizards. 

Na Nordic Tanzen Am Sontag en muzikale kopstoten als ‘Mumbo Jumbo’ komt de groep binnenkort met een debuutalbum. Die wordt op 11 mei de wereld in geslingerd, in samenwerking met Consouling Sounds. Steevast in akelige witte schilderspakken gehuld, ervaar je het viertal live als een onrustig tikkende, steeds nét niet ontploffende tijdbom – met een volledige plaat onder de arm wordt hun set nu naar een nóg intenser niveau getild.

Videos