Gigi Masin(IT)

De Venetiaanse componist, muzikant en producer Gigi Masin experimenteert al sinds eind jaren ’70 met geluidscollages, tapeloops, veldopnames en turntablism. Zijn debuutalbum Wind (1987) klinkt bijna buitenaards in zijn stilte, met de gestage puls van zijn geliefde Korg Poly-800. Een commercieel succes werd het niet, maar het album verwierf al snel een cultstatus. 

In 1989 bracht hij de opvolger Les Nouvelles Musiques Du Chambre uit, opgenomen met This Heat's Charles Hayward. De track ‘Clouds’ werd gesampled door Björk, To Rococo Rot, Nujabes, Black Eyed Peas en Post Malone. En ging zo een eigen leven leiden. Nadien verdween Gigi Masin in de anonimiteit. In 2007 sloeg het noodlot toe toen een overstroming het overgrote deel van zijn archieven vernietigde: instrumenten, tapes, platen en memorabilia: allemaal verloren. Met wat hij kon redden, nam hij voor het eerst de computer weer ter hand en begon hij opnieuw te componeren en experimenteren. 

In 2014 bracht het Nederlandse label Music From Memory ‘Talk To The Sea’ uit. De afgelopen 30 jaar van Gigi's output, favorieten uitgekozen door labelhoofden Jamie Tiller en Tako Reyenga. Het betekende het begin van de bredere erkenning die Gigi zo rijkelijk verdiende. Lof van de media en figuren als Devendra Banhart, die beweerde dagelijks naar het album te luisteren. In een interview met The Quietus prees Banhart hoe Gigi’s muziek "representatief is voor het gehele spectrum van emoties, waar ik als muziekliefhebber vaak naar op zoek ben".

Via het label ontmoette Gigi de Britse producer en Melody As Truth labelhoofd Jonny Nash en de Nederlandse cult DJ / producer Young Marco. Samen vormden ze het trio Gaussian Curve. In 2015 verscheen debuutplaad Clouds.  Onder eigen naam gaat het Gigi ondertussen al jaren voor de wind. Hij bracht singles uit op de uitstekende labels Dekmantel en Light In The Attic; hij speelde op talloze festivals en mocht openen voor kleppers als Oneohtrix Point Never en Devendra Banhart. 

Zijn recentste plaat, Vahinè is opnieuw een parel: een mini album met prachtige en uitgesproken muziek die onmiskenbaar van hem is en beter klinkt dan ooit. Masin stort altijd zijn zijn hart in het componeren, maar hier krijgt het een krachtig nieuw niveau van zware emotie - het is immers een eerbetoon aan zijn recent overleden vrouw. 

Tegenwoordig blijft hij touren, samenwerkingen aangaan en weigert hij resoluut om in hokjes gestopt te worden. Noem het ambient, new age, Balearic, modern klassiek of wat dan ook: Gigi Masin blijft een van de meest subtiele, innovatieve en eigenzinnige artiesten van het moment.