Isbells(BE)

Het was ergens in 2008. Wanneer de nacht viel, kwamen binnen de slaapkamermuren van Gaëtan Vandewoude de eerste songs van Isbells tot leven. Hij werkte aan kleine maar dappere vechters: sobere, breekbare folksongs uit de gewichtsklasse van Nick Drake en Bon Iver die vanuit zijn kamer aan een wereldreis begonnen.

Van de soundtracks van Grey’s Anatomy of Hawaii Five-O tot een wereldwijde TV campagne van Trivago: het succes van singles ‘As Long As It Takes’, ‘Reunite’ en ‘Elation’ oversteeg niet alleen de landsgrenzen, maar ook de verwachtingen van Gaëtan Vandewoude. In zijn thuisland België kampeerde de honingzoete melancholie van zijn debuutalbum Isbells (2009) en Stoalin’ (2012) wekenlang in de ether. Niet alleen de concertzalen en de streamingcijfers werden groter, ook zijn dromen namen andere proporties aan. Isbells toerde door Eurazië en zag op de wereldkaart zijn fangroep toenemen. 

In de aanloop naar zijn derde album Billy (2015) viste Vandewoude zijn oude slaapkamerpop van Sweet Little Mojo uit de vergeetput. Maar in het hoofd van de Belgische artiest woelde tegelijk een hevige storm. Billy was het resultaat van een intense zoektocht naar zijn echte ik. “De weg was niet altijd makkelijk. Ik ben tot inzichten gekomen, maar ik heb ook met veel twijfels, vragen en donkere periodes gezeten. Deze rit geeft mij de kans om te reflecteren, mezelf te zoeken en op zoek te gaan naar het waarom”, aldus de geestesvader van Isbells. Met ‘Looking for the Beauty in the World’ doorbrak Isbells de stilte in 2018.

In 2019 bracht hij zijn langverwachte vierde album Sosei uit. Isbells heeft zijn eindbestemming nog lang niet bereikt, want ook met deze plaat scoren ze raak.

Isbells verzamelde intussen miljoenen streams op Spotify met als uitschieter het prachtige ‘Dreamer’ dat op weg is naar maar liefst 80 mio streams. Op 22 september 2023 verschijnt het gloednieuwe album Basegemiti.

"...want Sosei is een plaat die niets minder heeft dan waar Isbells voor staat. De rustige nummers zijn muzikaal heel mooi in elkaar gestoken en Gaëtan Vandewoude betovert ons telkens opnieuw met zijn stem." - Dansende Beren

Videos