Ivy Falls(BE)

Ivy Falls is de band van Fien Deman. In haar universum gaan pastelroze pop en subtiele elektronica vredig hand in hand. Mean Girls, Ivy Falls’ eerste EP, bewoont de bloemenweide die Deptford Goth, Wet en Sylvan Esso van elkaar scheidt.

Met Ivy Falls springt Fien Deman in het diepe. Het is haar eerste soloproject, nadat ze met de orkestrale pop van I will, I swear hartkamers herinrichtte en eerder samenwerkte met Illuminine en Satin Jackets. “De ervaring die ik de voorbije jaren heb kunnen opdoen, is onbetaalbaar. Ik kon mij geen betere leerschool voorstellen”, vertelt ze. Haar wilde droom om eigen nummers uit te brengen, was er al langer, maar kreeg pas in 2015 vorm. “Het duurde even voor ik écht in mezelf geloofde. Vroeger wachtte ik altijd op de input van andere muzikanten, tot ik plots dacht: ik doe het zélf. Dit is ook gewoon de muziek die ik wil maken.”

Voor Ivy Falls laat de Gentse zangeres zich omringen door Trui Amerlinck (Tsar B), Simon Raman (Steiger) en Xavier De Clercq (Sleepers’ Reign). Vooral die laatste was een belangrijk schakelstuk. “Xavier en ik vinden elkaar blindelings. Samen vertalen we mijn ideeën naar muziek. Ik heb een sturende rol, maar de klankkleur die de bandleden toevoegen, is van goudwaarde.” In het muzikale landschap dat achter Ivy Falls schuilt, overheersen de pastelkleuren. Er hangt een zweem van voorzichtige euforie over de muziek. “Ik hoop dat de nummers kleur kunnen geven aan een grijze dag. Daar gaat het tekstueel ook vaak over: ik kijk nostalgisch achteruit, maar ik trek mij op aan de vooruitzichten.”

Als Fien Deman zingt, vloeit haar stem als honing. Haar typerende stem gidst je voorzichtig door de muziek van Ivy Falls, terwijl tintelende gitaren en subtiele synths met elkaar in dialoog gaan. In de identiteit van de band zitten zowel bloedsporen van Deptford Goth als van Mount Kimbie of Bibio, maar Ivy Falls valt moeilijk in een categorie in te delen. “Ik denk niet echt in genres. Ik versmelt alle bands die mij rechtstreeks en onrechtstreeks beïnvloeden tot een geheel.”

Fien Deman staat aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk, met single ‘Silver’ en een eerste EP. Ivy Falls doet je dromen, maar droomt vooral zelf. “Ik hoop mensen te bewegen en intrigeren met mijn muziek, en zo een plek te veroveren in hun platenkast.”

“Maak kennis met de nieuwe Belgische muziekbelofte Ivy Falls. In de tuin, recht uit het hart. … Fien’s zijdezachte, bijna etherische stem doet je eigen hartkleppen klapperen als saloondeurtjes, maar de boodschap komt niet minder hard aan.” - Gunter Van Assche, De Morgen.

Videos