Jameszoo(NL)

Jameszoo is de artiestennaam van Mitchel van Dinther uit 's-Hertogenbosch, vooral bekend als producer van experimentele, elektronische jazz.

De interesse voor de muziek en het genre begon voor van Dinther in een kroeg in Den Bosch, de Cordes, waar stadsgenoten Cinnaman en Aardvarck vaak muziek van Madlib en J-Dilla draaiden. Hij startte zijn carrière als DJ in zijn geboortestad.

In 2013 ging hij naar de Red Bull Music Academy in New York, waar hij de mogelijkheid kreeg met mensen samen te werken die hij in Nederland niet zou ontmoeten. Tijdens zijn verblijf in New York ontmoette hij Flying Lotus, Amerikaanse beatproducer en eigenaar van het label Brainfeeder. Hij werkte in dit jaar ook samen met Flying Lotus-bassist Thundercat en draaide hij meerdere keren met The Gaslamp Killer

Nadat in 2014 de eerste connectie met het label Brainfeeder werd gelegd, volgde een radiostilte. Tijdens deze periode werkte Jameszoo aan een project wat uiteindelijk zijn debuutalbum werd. Om zijn creatieve vrijheid in het project te behouden maakte hij deze zonder van te voren een platendeal af te sluiten. Pas toen het album bijna af was zocht het opnieuw contact op met het label van Flying Lotus.

Na het uitbrengen van een single en drie EP’s bij verschillende labels, ondertekende hij een contract bij Brainfeeder Records. Hier bracht hij in mei van 2016 zijn eerste album uit: Fool

Jameszoo staat bekend om zijn innovatieve en experimentele stijl. Waar hij eerder kleurrijke elektronische beats produceerde, sloeg hij met zijn nieuwe album een nieuwe richting in. Zelf omschrijft hij zijn nieuwe muziek als ‘naïeve computerjazz’. “Naïeve computerjazz ja. Ik wil niet iets claimen wat ik niet ben. Daarom kies ik bijvoorbeeld ook voor tracktitels die niet pretentieus zijn. Er zitten geen diepere gedachtes achter, had ik dat soort ingevingen maar een keer. Tegelijkertijd zullen mensen het daarom ook laten liggen: juist omdat het helemaal niets presenteert en een hoop bij elkaar geraapte comedy is.

 Begin 2017 ontving hij de “John Peel Play More Jazz” – award tijdens Gilles Peterson’s WorldWide awards evenement.