Jeugdbrand(BE)

Jeugdbrand is de stem (Dennis Tyfus) en de beat (Jeroen Stevens) van Antwerpen. Ze brengen een sprankelend drama, een theatrale tragedie, gemarineerd in een klassiek Antwerps anarchistisch gevoel voor humor. 

De opnames en optredens van Jeugdbrand voelen vaak aan als aan elkaar geplakte fragmenten. Vreemde zinnen en grappige opmerkingen dwarrelen door elkaar. Muzikale symbolen worden achteloos op tafel gegooid. In plaats van een duidelijk beeld hebben we nu het gevoel naar een hoop verschillende krabbels te kijken. Van emotie naar emotie. Van lachen naar tranen. Het is een hobbelige rit.

Beeld je even in dat Dennis voortdurend alle gespreksflarden noteert die hij oppikt tijdens zijn regelmatige wandelingen in het centrum van Antwerpen - een wormgat vol personages, de een nog tragischer dan de ander. Op een soort R. Murray Schafer-manier neemt Dennis elke zin heel onarbitrair op... en dat is de soundscape. Dramatisch, normaal, opschepperig, dwaas, dringend...

Aan de andere kant is er Jeroen Stevens, het grote geschenk van de goed geschoolde sessiemuzikant. Maar dank aan de goden voor de witte improv, want hij is ook lief en creatief. De laatste tijd is Jeroen bezig met zeer lange - dus correcte - uitvoeringen van Satie's Vexations voor midi-instrumentatie; kerstmuziek; en zijn befaamde De Stoeltjes-project, waarbij hij Stooges-nummers covert op een campingstoeltje. Blijkbaar tot grote verwarring van Iggy zelf. Dit kan misschien allemaal lijken als een grote grap, maar als je durft te luisteren, zul je moeten toegeven dat Stevens avontuurlijke muziek zeker de moeite waard is. Speciaal spul!