Kabunga

Kabunga is een project van de Malinese artiest Zonatan Dembele, zanger-bassist bij o.a. Rokia Traoré, Ben Zabo en Afrikän Protoköl sinds 2013 en soloartiest sinds 2015. Met Kabunga speelde hij reeds op verschillende podia in Mali en België. De voorbije jaren vond je hen in heel wat muziekcafés, op straatfeesten, in De Centrale in Gent en op het festival Les Goûts de Gand. Hun optredens zijn een heerlijk bruisende viering van het leven, waarbij aanstekelijke grooves en ingetogen momenten elkaar afwisselen. 

Kabunga dompelt je onder in de muziek van de Bwa, een bevolkingsgroep uit Mali en Burkina Faso. Bron van inspiratie zijn de traditionele Deni ritmes die je voornamelijk hoort na het binnen halen van de oogst, wanneer er tijd is voor ontspanning en plezier. De letterlijke vertaling van ‘Deni’ is ‘Feest van de vreugde’, de stijl is dan ook uiterst uitbundig en dansbaar. 

Kabunga combineert traditionele drums met moderne instrumenten, en vervlecht de Bwa-muziek met andere Afrikaanse ritmes, jazz en blues. Het resultaat is een verrassende mix, een variant op de welbekende Afrobeat. Kabunga speelt versterkt maar ook akoestisch, heeft zeer uitbundige maar ook intieme nummers, is vijfkoppig maar ook met 2, 3 of 4 weten ze het publiek helemaal warm te krijgen.