Kelly Moran

De ingewikkelde, experimentele stukken van de New Yorkse componiste en producer Kelly Moran overstijgen de meer traditionele en klassieke benadering van piano. Haar debuutalbum Bloodroot uit 2017 was een van de meest prominente experimentele platen van het jaar en kreeg lovende recensies van The New York Times, Pitchfork en Rolling Stone, die haar meesterwerk onder anderen beschreef als lush, mercurial, almost hologram-like in its flickering dimensions. Ze werd ook opgenomen in talloze eindejaarslijstjes van klassieke, experimentele, avant-gardistische en metalgenres. De gerespecteerde producer Daniel Lopatin - bij de meesten bekend als Oneohtrix Point Never - was zó onder de indruk van Bloodroot, dat hij de pianiste onmiddellijk inlijfde bij zijn live band en haar tot toetsenist benoemde voor zijn wereldwijde Age Of tour. Sindsdien heeft Moran veel samengewerkt met visionaire collega's als FKA Twigs als haar live pianist, Yves Tumor, Kelsey Lu en The Avalanches.

Na het succes van Bloodroot tekende Moran bij het toonaangevende elektronische label Warp Records, dat haar album Ultraviolet uitbracht. Terwijl Bloodroot vooral opzien baarde door haar "prepared piano" composities, speelde Ultraviolet in op een bredere, meer boeiende reeks stilistische invloeden: schitterende invloeden van zowel jazz als dream pop, neoklassiek en black metal, duisternis en licht, allen samengebald in één LP. En opnieuw kreeg haar album vleiende kritieken. Moran's vermogen om nieuwe werelden tevoorschijn te toveren met de piano als kloppend hart kent nu eenmaal geen gelijke.

Op haar nieuwe album voor Warp, Moves in The Field, verhoogt Moran haar pianistische vaardigheden tot het bovenmenselijke om een heerlijk hypnotiserende en emotionele laag aan haar experimentele pianocomposities te geven. Ze speelt voortdurend met de creatieve en sonische grenzen van het instrument en versterkt zo haar rol als één van de meest prominente hedendaagse pianocomponisten.