Mayorga(BE)

Het is stilaan een cliché, maar daarom niet minder waar: wij hebben een dikke ‘girlcrush’ op Helena Mayorga Paredes en haar band. Met energieke, complexloze powerpop pakten ze enkele weken geleden de hoogste eer in De Nieuwe Lichting en op hun liveshows spat het spelplezier van hun gezichten. Voor de Vooruit mag er nog een schep bovenop, want voor de Gentse Paredes is onze verjaardag een thuiswedstrijd. 

++++++++

Mayorga is het project van gitariste Helena Mayorga Paredes. Ze ontdekte de grenzeloze vrijheid van songwriting nadat ze afstudeerde binnen de pop/rockrichting van het Conservatorium in Gent (FYI: als eerste vrouwelijke gitariste in België, u zou het ook subtiel vermelden). Na jarenlang podiumervaring op te doen bij bands zoals Pavlove, Aarde aan Daan en Noémie Wolfs komt ze nu naar buiten met haar soloproject. Venues zoals de Lotto Arena, OLT Rivierenhof, De Roma, Het Depot, Trix etc. hebben in het verleden haar gitaarsounds al door hun PA laten klinken.

De half-Chileense gitariste brengt een melancholische mix van lo-fi indie pop en r(a)uwe gitaarsongs. In mei 2022 bracht ze haar debuut single ‘Weekend Lover’ uit. Een week later werd ze gevraagd als support act van IBE op de planken van de Ancienne Belgique. Dit was haar eerste show ooit onder Mayorga alsook de eerste keer dat ze live voor een publiek zong. Twee weken later speelde ze haar eerste try-out show in een overvolle Barbroos, Gent. In diezelfde release maand werd de single en videoclip (geheel DIY uitgebracht) opgepikt door Knack, Proximus Pickx, Dansende Beren & Luminous Dash. Ook radio Willy is mee met het verhaal en Sofie Engelen interviewde haar tijdens Fabrique Belgique en draait Weekend Lover in hun playlist. Met de komst van de nieuwste single Girlcrush (september 2022) is Mayorga ook uitgekozen als allereerste 'De Belofte' van radio Willy ooit. Naast deze nieuwe single is ze ook meegevraagd als support voor de volledige clubtour van High Hi tijdens het najaar van 2022.

Momenteel werkt Mayorga hard aan haar debuut EP die in voorjaar 2023 zal volgen. Haar nummers ontstaan in haar slaapkamer, ergens onderweg of ergens onderweg naar haar slaapkamer. Daarna duikt ze de studio in om de songs op te nemen met haar producer Charline D’hoore. Moest Mayorga een hashtag zijn, dan was het ongetwijfeld #DIY. En dan gaat het vooral over het zelf inspelen van de gitaren, drums, bas en percussie. Ook de distorted vocals zijn die van haar. DIY dus.