MDCIII feat. Sylvie Kreusch (Warhaus)(BE)

De nood of de inspiratie om met MDCIII te starten is gekomen na het bekijken van “Apocalypse now” van Francis Ford Coppola. Daar wordt de sfeer gemaakt die niet alleen echt aanvoelt, maar ook écht is. De broeierige jungle, kolonel Kurtz is er gek geworden. De donkere jungle leeft en overleeft. 

Hij geeft zijn geheimen niet prijs. Het gaat hem allemaal om sfeer, een filmische, psychotische sfeer. Deze proberen we ook in de muziek te vertalen door een concrete duidelijke repetitiviteit als onderlaag te nemen, de jungleritmes. Daarover kan ik al saxofonist volledig freewheelen en de vreemdheid van al deze zaken die ik nooit onder woorden kan brengen nu wel vertalen naar een muzikale sfeer of muzikale zinnen. 

Na één van de eerste concerten van MDC III kwam Maarten Devoldere (Balthazar, Warhaus) aandraven met het idee om eens samen te zitten met zijn vriendin, Sylvie Kreusch (Soldiers Heart, Kreusch). Maarten zag een mogelijke muzikale synergie, een muzikale klik, desondanks het feit dat ze uit een volledige andere scene komen, het klikte direct. 

Puur vanuit een artistiek gevoel en flow werd er gekozen om er iets tekstueel te gaan doen en op die manier Sylvie de luisteraar te laten hypnotiseren, een soort van psychotische toestand waar de personage inzit, te laten omschrijven.  Ze hebben we zich heel vrij laten inspireren door het boek “The Heart Of Darkness” van Joseph Conrad, een vrij evidente keuze, want "Apocalypse Now” is daar vrij op gebaseerd (Het verhaal van de Kongorivier is eindelijk overgezet naar de Vietnamoorlog). 

Het is een heel filmische, drone-achtige, bezwerende track van maar liefst 8 minuten geworden.