Melanie De Biasio(BE)

 Er zijn maar weinig stemmen die betoveren. Melanie De Biasio's warme, donkere en zwoele stem mengt het ritmische bezwerende gevoel van Nina Simone met nuances van Sade en zelfs echo's van de Velvet Underground. Deze vocale elegantie en levendige verhalen zijn uitdrukkingen van strijd, verlossing en gratie!

 In concert heeft De Biasio het podiuminstinct van een sublieme performer wiens zang onvermoede dimensies bereikt. Ze durft alles, langzame tempo's, groove, gewaagde arrangementen. Veel van de muziek is betoverend, bijna trance-achtig en betoverend, vol belofte of donker van bestemming. Laag in volume en hoog in verleidelijke impact, het is wanneer het tempo kruipt en vormen worden opgerekt dat ze haar meest krachtigste sferen genereert. Haar zang overstijgt simpelweg alle grenzen.

Belgisch-Italiaanse Melanie De Biasio startte haar carrière volledig in jazz, met een opleiding zang en dwarsfluit aan het Brusselse Conservatorium. Maar pas toen ze haar zachte jazzmuziek liet kruisbestuiven met pop en rock kon ze haar doorbraak verzekeren. 

Met haar warme, donkere stem dompelt De Biasio je onder in haar zachte beklijvende wereld, die de ritmische verleiding heeft van een Nina Simone, met een vleugje Sade en zelfs wat Velvet Underground.Ze spreekt duizend muzikale talen tegelijk en blijft toch toegankelijk en aantrekkelijk. Jazz krijgt een kosmische touch op De Biasio's fluittonen en wordt zo een open uitnodiging tot gewichtloosheid en rêverie. Na haar eerste album A Stomach Is Burning sloeg ze in 2013 een krater in het muzieklandschap met haar tweede. 

No Deal kwam uit het niets, en raakte in een mum van tijd bekend en bemind bij het grote publiek. Ook de pers is fan, met niets dan lovende recensies en vergelijkingen met legendarische jazzstemmen als Nina Simone en Billie Holiday. Ze werd ook getipt door de Wu-Tang Clan en is goed voor onze vaderlandse trots door als eerste Belg te gast te zijn bij Later With Jools Holland, zoals De Morgen en DaMusic wisten te vertellen. Mark Oliver Everett, aka Mr. E van Eels, waagde zich zelf aan een remix van haar 'I Feel You'. In 2017 volgde haar derde album Lilies en dit najaar verschijnt Il Viaggio.

Videos