Mirek Coutigny(BE)

Pianist en producer Mirek Coutigny steutelt al jaren aan een eigen klankwereld met elektronische en akoestische instrumenten. Hij ontwikkelde zich als muzikant en componist via samenwerkingen met diverse ensembles binnen de hedendaagse klassieke muziek (Lunapark ensemble, Spectra ensemble, ...). Op zijn debuut EP Revisions #1 presenteert hij het resultaat van zijn zoektocht. Wat je hoort is muziek met een puls die nooit stilvalt, soms minimalistisch, maar altijd verhalend. Vanuit de combinatie van zijn energieke pianospel, nostalgische elektronica en subtiele strijkers verschijnt een filmische soundscape die het ene moment doet denken aan Jóhann Jóhannsson of Ólafur Arnalds, het volgende aan Boards of Canada.

Op zijn nieuw album ‘Through Empty Landscapes And New Beginnings’ biedt hij een muzikaal wervelend antwoord op de vraag "Welke samenleving bouwen we op als we een blanco pagina zouden krijgen?" Geïnspireerd door Emily St John Mandel’s boek ’Station Eleven’ en de wereld rondom ons tijdens de lockdown in 2020, startte Mirek Coutigny met het schrijven van nieuwe muziek. Onze huidige maatschappij wordt gekenmerkt door versnippering en polarisatie, de apocalyps ligt net om de hoek en angst heerst over de wereld. Coutigny reageert muzikaal tegen die dystopie met een verhaal van verbinding en veerkracht waarin hij hoop als positieve kracht tegenover de angst plaatst.

Die verbinding zocht hij zelf op bij zijn bandleden, waarmee hij samen in de studio, nog meer dan bij zijn vorige platen, maandenlang aan zowel nummers en sound schaafde. Jolien Deley, Jonathan Bonny en Klaas Tomme zijn muzikanten die al meer dan 10 jaar deel uitmaken van Mirek Coutigny’s liveband en ze voelden dan ook intuïtief perfect het grotere verhaal aan waar Mirek naar op zoek was.

‘Through Empty Landscapes and New Beginnings’ werd zo een echte groepsplaat die letterlijk schreeuwt om verbinding met de luisteraar door een grootsere en elektronischere sound met ruimte voor drums, gitaren én zelfs stem. Coutigny breekt uit zichzelf, verlegt de focus van zijn wereld, de piano, naar de groep en brengt hiermee een plaat die verder gaat dan zijn voorgaande werk. Gesterkt door zijn groep komt Coutigny zelfzekerder dan ooit uit de hoek.