Mooneye(BE)

Wanneer de luisteraars van StuBru Mooneye begin 2019 uitroepen tot één van de laureaten van De Nieuwe Lichting, is het meteen duidelijk dat de band rond Michiel Libberecht geen eendagsvlieg zal worden. Een titelloze EP met drie radiohits en een drukke festivalzomer later is de band klaar voor het Echt Grote Werk.

In 2020 verschijnt de eerste single ‘Bright Lights’ (met een prachtige bijrol voor labelgenote Meskerem Mees), een sprankelende oorwurm die fans én radiozenders aan de borst drukken. Enter opvolger 'Fix the Heater' in het voorjaar van 2021, een merkelijk dreigender hoofdstuk in het nieuwe verhaal van de band, maar toch ook weer helemaal Mooneye. De luisteraar is het daarmee helemaal eens, want de song staat 18 weken in de Afrekening en wordt live de gedroomde afsluiter die het publiek met een delirium naar huis stuurt.

In 2021 volgde het debuutalbum getiteld Big Enough. Daarover schreef Indiestyle "De debuutlangspeler van Mooneye is een sterke binnenkomer voor een band die ongetwijfeld nog zal groeien. ‘Big enough’ gaat over opgroeien en alles wat daarbij hoort. Toch presenteert het zich zo op een herkenbare en universele manier door middel van aanstekelijke indie pop-nummers met een ziel. De tien tracks leggen zowel variatie als continuïteit aan de dag en weten te ontroeren."

Mooneye is naast Michiel Libberecht ook bassist Stan Holvoet, gitaristen Jesse Maes (Hypochristmutreefuzz en Sophia) en Guillaume Navarro en drummer Ramses Van den Eede (Teen Creeps, Hypochristmutreefuzz). Libberecht ontpopte zich in enkele jaren van een ietwat naïeve songschrijver tot een ware vakman. De nummers van Mooneye zijn wars van de laatste muzikale trends. Ze trachten even tijdloos te zijn als songs van voorbeelden Neil Young, R.E.M. en The Smiths

Het resultaat is indierock die door een geoliede band wordt vertaald in een opzwepende liveperformance. Mooneye is tegelijk klein en groot, secuur en speels, en heeft met Libberecht een melancholische stem die je bij je nekvel grijpt.

Videos