Newmoon(BE)

Newmoon werd vernoemd naar een nummer van Elliott Smith, met wie ze hun intieme aanpak, bedeesde zang en tedere teksten gemeen hebben.

Vier van de vijf bandleden speelden bij de melodische hardcoreband Midnight Souls; na de split kozen ze volop voor melancholie en reverb. De sound van Newmoon gaat van shoegaze en dreampop tot arthouse en postpunk. Hun debuut-EP Invitation To Hold werd uitgebracht op het label van Jeremy Bolm (Secret Voice/Deathwish Inc), kreeg uitstekende reacties uit eigen land (Enola, Cutting Edge) maar had ook al internationale allures. Hun eerste album kwam eind 2016 dan weer uit bij PIAS, en kreeg positieve reacties van o.a. Clash Magazine (die het album streamen en elk nummer van commentaar voorzagen).

Newmoon speelde in het voorprogramma van hun helden Nothing en Minor Victories, waarna Rachel Goswell (Minor Victories, Slowdive) ook nog fan bleek te zijn. Tijdens hun show in de AB hoorde De Morgen een grote invloed van emocore, 'van bands die hun punkrock tegen de millenniumwissel vertraagden, uitrokken en van meer tekstuele diepgang voorzagen – het was de tijd dat je in Duyster een song kon horen uit de eerste plaat van At The Drive-In, of bands als Jets To Brazil en June of 44 werden gedraaid.'

Begin 2017 vond Focus Knack Newmoon één van dé ontdekkingen van Eurosonic.

Eerst nog op Pukkelpop, in het najaar bij Democrazy.

Newmoon bestaat uit Bert Cannaerts (vocals/gitaar), Giel Torfs (gitaar/backing vocals), Philippe Corthout (gitaar), Robby Geybels (bas) en Stef Gouwkens (drums).

Videos