Pumarosa(UK)

Pumarosa is een band die even slecht in hokjes te vatten is als de vrucht die dezelfde naam draagt. Het vijftal uit Oost-Londen dook zo'n twee jaar geleden plots op met single 'Priestess', meteen goed voor zeven minuten aan pulserend ritmes, saxofoon en het hypnotiserende vocale charisma van zangeres Isabelle Munoz-Newsom. 

'Beloftevol' is het woord dat overal viel vanaf dat moment - de band speelde zo meteen twee jaar op rij op Lowlands, en tourt intussen als support van Depeche Mode en Interpol. Het Londense vijftal omschrijft de eigen muziek als 'industrial spiritual,  in mensentaal komt dat neer op een psychedelisch soort popsongs met groovy ondertoon en heel wat dynamische, verrassende wendingen.

Pumarosa is een volledig Londense band: de bandleden komen uit alle contreien van de Britse metropool en er wordt gerepeteerd aan de oostkant, in een industrieel pand dat werd omgetoverd tot repetitiehok. Naast frontvrouw Isabel bestaat de band uit Nicholas (Nick) Owen op drums, Henry Brown op bas, John ‘Suzuki’ Tomoya Forster op synthesizers en saxophone en James Neville gitaar.

De hedendaagse politieke, sociale en economische situatie in Engeland en Londen in het bijzonder speelt een duidelijke rol in hun songs. Ook de ‘stad’ is in hun muziek echt te horen. Het is de sfeer die wordt opgeroepen, een gevoel van eenzaamheid terwijl het toch dansbaar aanvoelt, een soort hardheid in de tekst terwijl de muziek gevoelig is. En ja, ook industrieel zoals iemand hun muziek noemde.

Met hun debuutalbum The Witch overtrof Pumarosa pas écht alle verwachtingen. 

Van The Line Of Best Fit kreeg de plaat een heerlijke 9/10, met de woorden "here is an album that embraces every fibre of your being; generous in its awe-inspiring and beautiful moments. It’ll keep you guessing every minute of its hour long run. It’s uniquely Pumarosa and there’s nothing else quite like it."

DIY Magazine had dan weer (****) veil voor het debuut: "an impressive achievement from such a new band".