Pussy Riot(RU)

Pussy Riot is een activistisch, feministisch, kunstcollectief dat grenzen verlegt. 

Pussy Riot werd in 2012 in één klap bekend na haar rebelse optreden in de Christusverlosserskathedraal in Moskou. Dit was een protestactie tegen de herverkiezing van President Poetin en de verwevenheid met de orthodoxe kerk. Dit hele gebeuren kreeg een staartje en wat later moesten ze voor de rechtbank verschijnen. De leden konden op de steun rekenen van onder andere Red Hot Chilli Peppers, Madonna en Sting. 

Twee leden, Maria Aljochina en Nadezjda Tolokonnikova (ook wel bekend als Nadja Tolokno) kregen te horen dat ze twee jaar naar een strafkamp moesten. Beiden vrouwen gingen in de gevangenis in hongerstaking en Nadezjda werd zelfs verbannen naar Siberië. In 2013 werden ze vrijgelaten, maar werden nog vaak geconfronteerd door hun acties. 

In 2012 kwam er in verband met hun aanhouding door de Russische politie een eerste single uit genaamd ‘Putin Zazhigayet Kostry’. (Putin Lights Up The Fires). In Het begin werd hun punkmuziek gebruikt als performance, maar na een paar jaar zijn ze meer de muzikale richting uitgegaan. 

 In 2015 kwam hun eerste Engelstalig nummer  ‘I Can’t Breathe’ uit en in 2016 volgde het nummer ‘Make America Great Again’. Die laatste is een duidelijke kritiek naar president Trump. Daarnaast kwam het album “XXX” in dat zelfde jaar uit met het nummer ‘Straight Outta Vagina’. Ook in dit album wordt er uitgehaald naar Trump, maar evengoed naar de patriarchie. 

Nu is ook hun nieuwe single te horen: ‘1937’. Een lied dat de verkiezingen in Moscow aanklaagd en daarnaast eist voor de vrijlating van politiek gevangenen. Het jaar 1937 verwijst naar Stalin en zijn “mass murders en state terrorism” weet het collectief te vertellen. 

Dat het een collectief met ballen is, dat is alleszins zeker!

"I can’t help but hope that the next generation is inspired not just by Tolokno’s fearlessness as a performer but also her fearlessness as an activist." - Pitchfork


Videos