Alela Diane(US)

Alela Diane leerde pas op haar 19de gitaar spelen en songs schrijven. In het kleine Californische stadje waar ze opgroeide, ontwikkelde Diane haar typische, fragiele fingerpicking gitaarspel. Denk aan het traditionele singer-songwriting vakmanschap van iconen als Townes Van Zandt en Michael Hurley. Alela Diane brengt sobere, breekbare songs over liefde, familie - ze beviel pas van haar tweede dochter - vriendschap, natuur en jeugdherinneringen. 

Een paar demo-versies van intieme new folkballads en melancholische gospel- en bluessongs: meer had Alela Diane niet nodig om met The Pirate’s Gospel in 2006 een legendarisch album af te leveren. About Farewell uit 2013 kreeg van Pitchfork een 7.8, en ook haar samenwerking met Wild Divine viel in de smaak (9/10 bij Spin Magazine). 

Haar vijfde solo langspeler volgde in Cusp (2018) en nu is ze terug met haar zesde album Looking Glass. Dit album kwam er te midden van heel wat persoonlijke verandering. Ze verkocht het huis waarin ze getrouwd was, scheidde en hertrouwde. Het huis waar ze moeder werd van twee kinderen. Een bitterzoet afscheid. Zo groeide Looking Glass - een verwijzing naar 19de-eeuwse woord voor spiegel - tot een portaal naar verleden en toekomst en een reflectie op alles daartussenin. 

Het is haar eerste album geproduceerd door Tucker Martine en georkestreerd door Heather Woods Broderick. Opvallende gastmuzikanten zijn onder andere Carl Broemel, Scott Avett, Eli Moore en anderen.

Diane houdt van de gelaagdheid van het verleden, die kan doorsijpelen in hedendaagse en alledaagse objecten en momenten. Niet toevallig verhuisde ze na de opname met haar familie naar een Victoriaans huis uit 1892 in Zuidoost-Portland. De renovatie was een liefdevolle taak en een manier om haar dochters wat magie uit haar eigen jeugd te geven. Het is die hang naar laagjes die ook naar voren komt in de muziek. Een knus americana-deken van een muzikante op kruissnelheid.

Videos