Salvador Sobral(PT)

De extraverte jazzzanger uit Lissabon Salvador Sobral maakte furore in 2017 als eerste Portugese winnaar van het Eurovisie Songfestival met ook nog eens de hoogst behaalde score ooit in de competitie. Een onverwachte winst, die door o.a. de BBC, Billboard, The New York Times en vele andere werd beschreven als een overwinning voor de muziek. Salvador noemt zijn deelname zelf ‘muzikale prostitutie.' Hij won de competitie in kritieke toestand, waarna hij 6 maanden op bed lag wachtend op een harttransplantatie. 

Na een lange revalidatieperiode is hij terug en op tour met zijn tweede album Paris, Lisboa, ondersteund door Portugese topmuzikanten Júlio Resende (piano), André Rosinha (contrabas) en Bruno Pedroso (drums). Inmiddels speelde hij in Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Polen, Zwitserland, Oekraïne, Finland, Noorwegen, Zweden, Ijsland, Slowakije, Litouwen, Estland, Letland en China. Nu is het tijd voor zijn eerste shows in de Benelux.

‘Paris, Lisboa’ is geïnspireerd op twee steden die het opnameproces hebben beïnvloed, en een ode aan de filmklassieker ‘Paris, Texas’ (1984) van Wim Wenders. De songs zijn niet alleen in het Portugees, maar wisselen af met Spaanse, Engelse en Franse teksten.