Sam Renascent (BE)

De 23-jarige Sam Renascent is een self-made man. Zijn artiestennaam - geïnspireerd door het Latijnse “renascentium” - verwijst naar een wedergeboorte. Hij koos ‘m toen hij achttien was en voor het eerst zijn geboorteland Congo bezocht. Terug in België wist hij meer dan ooit wie hij was en wat hij wou: leven van muziek.

“Ik moet een jaar of acht geweest zijn”, zegt Sam, “toen ik samen met mijn vader naar mijn eerste concert ging. Ik was zo onder de indruk van wat ik zag. Daar wilde ik ook staan”. Hij volgde toen al drum- en muziekles en ontdekte iconische bands als Pink Floyd, Led Zeppelin, Dire Straits en Deep Purple in de platencollectie van zijn muzikale vader. Als tiener volgt hij kunstonderwijs in Antwerpen, een belangrijke stap in zijn droom om het te maken als muzikant. Hij treedt op als MC en is lid van twee verschillende hiphop-bands. Na een opleiding Latin Jazz aan de Amerikaanse Rutgers State University, wordt hij als één van amper vijf studenten toegelaten aan het Conservatorium van Amsterdam voor de Bachelor Muziek.

Bij de eerste platen die hij kocht zaten klassiekers als U2, Queen en Kraftwerk maar ook minder bekende bands zoals trip hoppers Smith & Mighty en Steel Pulse, een roots reggae band uit Birmingham. Vandaag kijkt Sam op naar muziek- en lifestyle-iconen (Kanye West, om er eens eentje te noemen) en sterke zangers. Op zijn playlists staat blues rock naast free jazz, de chansons van Jacques Brel tussen Kendrick Lamar en Sun Ra. 

Sam weet dat de weg naar de top lang is. En dat die weg onvermijdelijk loopt langs shows in minder-dan-ideale concertzalen die niet altijd tot de nok zijn gevuld. Maar hij voelt zich nooit te goed om hard te werken. Zonder aarzeling springt Sam het podium up - letterlijk - en geeft zijn fans waar voor hun geld. “Op dat moment ben je elkaars prioriteit. En je bent het verschuldigd aan elke fan om hen een strakke show te geven. Elke stap maakt deel uit van de reis”.

En zijn harde werk wordt beloond. Sam, tegenwoordig Masterstudent aan de Universiteit van West London, tekende recent een contract bij V2 Records. De voorbije maanden dook hij de opnamestudio in met de Britse topproducer Steve Osborne, die al met U2, Placebo, Elbow, KT Tunstall en Peter Gabriel werkte en met Pete Hutchings, die al producete voor Adele, Florence and the Machine, Goldfrapp en Kylie Minogue.

Zijn eerste single wordt Kobotama. Een slimme popsong met vintage synthesizers, elektronische beats en een refrein dat zich na één keer luisteren al diep in je geheugen nestelt. De Afrikaanse accenten – de percussie, de balafon, de elektrische gitaar die zo typisch is voor soukous – geven het nummer een unieke persoonlijkheid. Sam bevestigt dat de titel, Lingala voor “opnieuw geboren”, absoluut een knipoog is naar zijn Congolese familie. “En bovendien, hoe cool klinkt dat woord?”.