Spreej(BE)

SPREEJ verscheen al in 2011 aan de oppervlakte met 'Aangenaam', een EP die vanaf de eerste seconde duidelijk maakte dat Christophe Caboche – z'n echte naam – gemaakt was voor een hoger plan. Soepele flows, een kenmerkend stemgeluid én een meer dan interessant verhaal om te delen: het wekte weinig verbazing dat deze jongen van de blokken uit Nieuw-Gent in de volgende jaren het land veroverde aan de zijde van Safi. Neem dat gerust letterlijk. Radiohits, een prestigieus platencontract en podia die tot de allerlaatste vijs werden afgebroken... Het duo had de wereld aan de voeten, tot de samenwerking abrupt ten einde liep. Op een losse single met Jayh na volgde voor fans van SPREEJ het grote niets, alsof hij van de aardbodem weggevaagd was.

Terwijl hiphop in ons land in de daaropvolgende jaren een steeds hogere vlucht nam, trok SPREEJ zich volledig terug. Stoppen was geen optie daar zijn verhaal nog niet uitverteld was, maar zijn kenmerkende brandende ambitie ging een tijdlang op waakvlam. Het heilige vuur werd uiteindelijk terug aangewakkerd door een helpende hand uit onverwachte hoek. Niemand minder dan Johannes Verschaeve (The Van Jets) nam de Gentenaar onder de vleugels en zette hem muzikaal weer op de rails. Het resultaat liet niet lang op zich wachten. SPREEJ hervond de kracht van zijn pen en zou als een fenix uit de as verrijzen, klaar om de muziekwereld wederom in lichterlaaie te zetten.

Met zijn nieuwe materiaal zoekt SPREEJ inhoudelijk opnieuw aansluiting met zijn beginjaren als solo-artiest. Eerste single 'LOSTBOYDEMIGOD', een tocht 'down memory lane', laat alvast horen dat SPREEJ niks meer wil polijsten of opblinken. Rauw, korrelig en niks aan de verbeelding overlatend: de dagen dat SPREEJ concessies deed aan zijn sound liggen lang en breed achter hem. Het valt op hoe comfortabel hij glijdt over de beat, maar miskijk je vooral niet op hoe makkelijk hij het doet lijken. Het is het zelfvertrouwen van iemand die uit is op zijn rechtmatige troon en perfect weet aan welke tocht hij begonnen is. Met 'LOSTBOYDEMIGOD' geeft SPREEJ het publiek een eerste teaser van de klassieker die er ongetwijfeld zit aan te komen.

Videos