STAKE(BE)

Met hun neus nog in de schoolboeken brak STAKE door als Steak Number Eight en schreven ze met ‘The Sea is Dying’ een nummer dat voor eeuwig en drie dagen in De Zwaarste Lijst zal staan. Niet dat ze daar na hun naamsverandering voor onderdoen: hun songs zijn van gelijke delen graniet en beton, hun shows staan gelijk aan totale overgave en wie op het einde niet in het zweet staat, mag in tweede zit terugkomen. 

++++++++

STAKE predikt 'Love, Death And Decay': De Atmospherische Grunge Core Rockers van STAKE. De kracht van de heropstanding of Wat we zelf doen, doen we beter Liefde. Dood. Verval. Dat zijn de drie thema's waar de nieuwe plaat van STAKE rond is opgebouwd. De Gentse postmetal- en noiseband gooit alle conventies overboord. Het is een hechte collaboratie geworden waarbij alle groepsleden bijdroegen aan de teksten en de band ook voor het eerst zelf in de studio aan de knoppen zat. Tom Lodewijckx (Clouseau) zorgde voor een gelaagde en bruisende afmixing. Het resultaat blijft nazinderen. Brent Vanneste (gitaar/zang), Cis Deman (gitaar), Joris Casier (drums) en Jesse Surmont (Bas) timmeren al 18 jaar aan de weg. Eerst als Steak Number Eight (waarbij ze als jonge honden in 2007 Humo's Rock Rally wonnen), sinds 2018 als STAKE.

De Voskenslaan in Gent is hun walhalla. Hier repeteren ze en namen ze ook 'Love, Death And Decay' op. Deze zesde plaat is erg sferisch. Dat merk je al bij openingssong 'Dream City'. Die start met geroezemoes in een gezellige kroeg en frontman Brent die op een rustig tempo zijn ziel ontbloot. Hij droomt over een stukgelopen liefde. Cis Deman kwam met 'Death Look' en het fraaie 'Ray Of The Sun' aanzetten. Een song over zijn twee kozijnen, die kort na elkaar overleden. Ook drummer Joris Casier kroop in zijn pen voor het ritmische 'Deliverance Dance'. Het resultaat is een erg organische en sferische plaat. Een breed palet waarbij STAKE terugblikt op zijn rijke verleden maar ook resoluut vooruit durft kijken. "Het was heerlijk om deze plaat zelf op te nemen. In coronatijd sloten we onszelf op in de Voskenslaan", zegt frontman Brent Vanneste. "We konden focussen op één song en die meteen opnemen. Een droom." Na een blinde luistertest bij 5 potentiële kandidaten koos de band uiteindelijk voor Tom Lodewijckx (Clouseau) als mixer. 'Love, Death And Decay' is muzikaal de "makkelijkste plaat" die de band al neerpende. 'F*ck My Anxiety' is een song die er op veel manieren bovenuit steekt. Niet alleen omdat het refrein uitnodigt om luidkeels mee te brullen. Ze handelt over wat angst met een mens doet en hoe die je vervormt. Probeer die angsten te overwinnen, vraagt Brent aan zichzelf en de luisteraar.

De frontman werd in de corona-pandemie geconfronteerd met naaste vrienden die uit het leven stapten. Muziek maken hielp hem om zijn gevoelens een plaats te geven.
Gas geven en terugnemen. Dat is het ritme van 'Love, Death & Decay'. STAKE heerst waar het moet, maar laat ook ruimte om te ademen, om mee te leven en weer op te bouwen. "Ik ben nog nooit zo content geweest van een plaat als van deze", zegt frontman Brent, die bekend staat als zijn eigen groot criticus. De opvolger zal dan ook niet lang op zich laten wachten. Maar eerst is er 'Love Death & Decay'. STAKE gaat onder meer op tour met High On Fire. En wil nu vooral spelen en genieten. Samen de kracht van stevige gitaarmuziek voelen, nu de stilte na corona weer mag doorbroken worden. 'Love, Death And Decay' van STAKE komt op 30 september uit bij Hassle