STUFF.(BE)

STUFF., de band from outer space uit Gent werd bekend om zijn legendarische jamsessies in de White Cat. Live staat ze voor vette beats, maffe improvisaties, gevaarlijke synth-lijnen en buitenaardse grooves. De voorbije jaren kreeg de rest van het land en wereld hen in het vizier. "Stuff is zijn tijd zo ver vooruit dat ‘futuristisch’ nog een understatement is".

Het vijftal vormt een uniek klinkende conceptband en gebruikt samples en loops als kader voor avontuurlijke, technisch hoogstaande jamsessies. Met o.a. J Dilla, Kraftwerk, Flying Lotus en Hudson Mohawke als inspiratiebronnen, brengen ze een eigen sound die ze wel eens als Live GlitchTripHop omschrijven.

In 2014 deden ze een Boiler Room Sessie en ze waren ook 'Artist in Residence' bij de AB. In 2015 brachten ze eindelijk hun debuutalbum uit. Het zelfgetitelde STUFF. kreeg goeie reviews van onder andere Indiestyle, Fuzz Magazine en Humo. In de zomer speelden ze op tal van verschillende soorten festivals: zo waren er zoals Elbjazz in Hamburg en Gent Jazz, alternatieve festivals als Pukkelpop en Shambala Festival in Northhamptonshire, urban festivals als Couleur Café en Les Ardentes en elektronische festivals als Dimensions in Pula en Fusion in Lärz. 

In 2017 kwam tweede plaat old dreams, new planets uit, en schopte het tot nummer 2 in de Ultratoplijst van best verkochte en meest bespeelde platen in Vlaanderen. Humo was evenzeer enthousiast: "Geen idee voorts welk etiket op die swingende STUFF.-mix te plakken valt. Tedere Battles? Sputterende Tortoise? Gedrogeerde Squarepusher? Vegetarische Plaid? Kan het u eigenlijk wat schelen? STUFF. swingt, vonkt en rent z’n eigen staart achterna, gewoon omdat het kan, en dat mag ruimschoots volstaan." 

In 2019 speelde de band nog een paar shows in de Benelux en concentreerde zich op het schrijven en opnemen van hun derde album dat door een bepaalde pandemie wat langer op zich liet wachten. Het album is getiteld T(h)reats. De woordspeling spreekt voor zich: kunst en muziek kunnen een geschenk zijn in vreemde en onzekere tijden. De plaat is een culminatie van inspiratie uit live-tournees en andere projecten. Sommige nummers beginnen met composities, andere zijn bewerkingen van impro-sessies, hoor je ze zeggen:

“After hours of talking, philosophizing and fantasizing about what the new approach of the record could be, nothing concrete came up. Then we just started making music to see where we’d end up like we’ve always done. As a result, in this day and age, with this group of people ... this is what happened.” - STUFF.

Videos