Thijs Troch(BE)

Thijs Troch is een Belgische pianist. Hij is actief in bands als Nordmann, Kabas, Milk Factory, Jukwaa, Keenroh, Hypochristmutreefuzz... Daarnaast heeft hij al verschillende soloalbums uitgebracht waarop naast piano ook synthesizers, akoestische en elektrische gitaren, harmonium en banjo's te horen zijn.

Nu stelt hij zijn nieuwe solo project ‘Stilleven’ voor. Verstilde elektronische geluiden gaan in gesprek met (of bestaan naast) (on)geprepareerde pianoklanken en harmonium. Een electro-akoestische klankwereld met een meditatief karakter. De plaat is uit bij het geweldige bwaa. records label.

Het idee voor deze muziek begon met texturale, elektronische meditaties, waarbij de tijd vervaagt en er geen noodzaak is om dingen te forceren. Je kunt op elk moment in- of uitzoomen op de muziek. Dit heeft ook te maken met mijn fascinatie of behoefte aan langere (of kortere) periodes van concentratie. In werkelijkheid verlies je je focus door het leven dat zich afspeelt en ik heb het gevoel dat je van deze plaat zowel op de achtergrond als in een geconcentreerde luistersessie kunt genieten. 

De eerste synthesizer opnames zijn bij mij thuis gemaakt tussen september-november 2021. Dit dagelijkse werk genereerde veel materiaal en er moest veel bewerkt worden. Ik deed een piano overdub sessie waarin ik spontaan reageerde op de elektronische stukken in Peter Desmedt's Studio Ledeberg. Alles werd zorgvuldig gemixt door Dries Geusens en gemasterd door Frederic Alstadt voor vinyl en digitaal. Maxime Melis maakte een prachtig textuurschilderij van een ingezoomde Vanitas Stilleven voor de hoes en Louis Garrido deed de lay-out. 

Videos