Ustad Noor Bakhsh()

Ustad Noor Bakhsh, uit de buurt van Pasni, Beloetsjistan (Pakistan), is een maestro van de Balochi Benju (een citer met toetsen), die hij al bespeelt sinds hij een kind was. Noor Bakhsh staat bekend als een legendarische instrumentalist aan de kust van Makran, maar kreeg pas meer aandacht na zijn meest recente opnames en video's. 

De Benju was ooit Japans kinderspeelgoed, de taishōkoto, voordat het door Balochi-muzikanten werd geadopteerd en tot het verfijnde volksinstrument werd gemaakt dat het nu is. Noor Bakhsh bespeelt een elektrische Benju, zijn geluid krijgt hij door een oude pick-up en kleine Phillips versterker die hij 2 decennia geleden in Karachi kocht. Hij draagt de erfenis van zijn leraren en inspiratiebronnen als Bilawal Belgium en Misri Khan Jamali met zich mee, maar zijn eigen muziek ontlokt invloeden aan verschillende tradities en muziekvormen ver buiten Beloetsjistan. Zijn virtuoze spel is diep geworteld in Balochi muziekvormen en verrijkt met zijn kennis van Zuid-Aziatische Raags, die hij ook in zijn eigen experimentele stijl uitvoert. 

Op zijn repertoire staan Perzische en Koerdische deuntjes die waarschijnlijk al in zijn land rondzweefden voordat de moderne grenzen van Iran en Pakistan werden getrokken en Beloetsjistan als het ware werd opgedeeld. Tijdens een van zijn recente opnamesessies speelde hij zelfs een Arabische Ghazal op zijn Benju. Uiteraard vertolkt hij ook populaire en volksmelodieën in alle belangrijke talen die in Pakistan gesproken worden. Zijn Sindhi repertoire is vooral nieuw omdat het een prachtig gesprek weerspiegelt tussen de naburige muzikale culturen van Sindh en Beloetsjistan. Het is geen verrassing dat Noor Baksh ook verschillende Bollywood nummers speelt, hij heeft tenslotte de geluiden om zich heen als een spons opgezogen, inclusief die van alle vogels in de bergen en de jungle bij zijn dorp. Naast zijn gevarieerde repertoire heeft hij ook een aantal originele composities, waaronder één geïnspireerd op vogelgeluiden. Zijn debuutalbum 'Jingul' werd in september 2022 digitaal uitgebracht en kwam op 15 september 2023 uit op vinyl via het Britse Hive Mind Records.

Voor luisteraars die niet bekend zijn met Balochi-muziek, zullen Noor Baksh's elektrische Benju-toon en zijn melodische versieringen doen denken aan de stijl van Ali Farka Toure.