Wende(NL)

Wende ontwikkelde zich de afgelopen jaren als een van de meest veelzijdige en bevlogen artiesten van Nederland. Met haar scherpzinnige eigen stem en gezonde hekel aan hokjes en trends weet ze haar publiek telkens weer diep tussen hart en ziel te raken.

Singer/songwriter, theatermaakster, chansonnière, actrice, performer, producer — Wende Snijders (1978) is het allemaal en helemaal. Ze won met haar werk talloze nationale en internationale prijzen,  ze won een Edison in bijna elke categorie,  werd als actrice genomineerd voor een Gouden Kalf en de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied. Vanaf 2018 is ze bovendien artist in residence bij Koninklijk Theater Carré, als eerste Nederlandse artiest ooit.

Wende’s carrière begon in 2003; sindsdien maakte ze zes albums en vijf eigen voorstellingen in binnen- en buitenland. Sinds 2017 cureert ze Kaleidoscoop, waarvoor ze uitdagende samenwerkingen aanging met o.a. TyphoonBlaudzun en S10. Met haar succesvoorstellingen MENS en De Wildernis speelde ze in uitverkochte theaters en clubs door het hele land en op festivals als Down The Rabbit Hole en Into the Great Wide Open.

Wende gebruikt het podium vooral voor uitdagende, grensverleggende projecten waarbij taal, techniek en genre steeds een andere, verrassende rol spelen. Zo verruilde ze de Franse chansons van haar debuut succesvol voor Engelstalige popmuziek, gevolgd door het project Last Resistance waarvoor ze zelf elektronische undergroundbeats leerde maken. Ook met klassiek repertoire en orkesten weet ze steeds weer grenzen te verleggen. Onder meer in Wende zingt Winterreise, waarvoor modern componist Boudewijn Tarenskeen speciaal voor Wende stukken van Schönberg en Schubert herschreef. Wende werkte in de voorbije jaren met de meest vooraanstaande orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest en Amsterdam Sinfonietta. In 2015 maakte Wende de stap van het voetlicht naar het witte doek met een hoofdrol in Zurich, de bekroonde arthousefilm van regisseur Sacha Polak en scenarist Heleen Vermeulen. Voor dit debuut werd ze meteen genomineerd voor een Gouden Kalf voor de beste vrouwelijke hoofdrol.

Haar album Mens won de Edison Pop Award 2019 in de categorie Beste Album en werd genomineerd voor het Beste Nederlandstalige Album. In September verscheen haar nieuwe album Sterrenlopen, hierop staan onder andere de onlangs uitgebrachte nummers ‘Het Is Genoeg’, ‘Dit Is Alles’, en ook enkele songs uit de Wildernis hebben een plek gevonden op dit nieuwe album.

Voor fans van RoosbeefEefje de VisserFroukje en Spinvis

Videos