Whispering Sons(BE)

Het Belgische vijftal Whispering Sons brengt een duistere mix van experimentele post-punk en -wave. De stuwende instrumentatie in combinatie met de diepe zang van Fenne Kuppens zorgt voor een onbehagen dat al vanaf het begin aanwezig is in hun muziek. Met hun energieke en meeslepende shows heeft de band zichzelf stevig op de kaart gezet als een must see live-act.

De afgelopen jaren heeft de band langzaam maar zeker grenzen verlegd. Waar hun debuutalbum Image (2018) theatraal en breedvoerig was, richtte hun volgende plaat Several Others (2021) zich meer op hun grootste kracht: pure en pretentieloze intensiteit. Het nieuwe album is getiteld The Great Calm, en zou de volgers van Whispering Sons wel eens kunnen verrassen. Het is minder donker dan Several Others en minder groots dan Image. Toch is die typische Whispering Sons-identiteit nog steeds aanwezig in elk nummer, omdat de band nooit ver afdwaalt van hun rauwe energie en emotie. Dit nieuwe album mag dan meer opbeurend en speels zijn, die onheilspellende ondertoon ligt nog steeds op de loer.

Na de donkere kracht van Image en het minimale Several Others, staat The Great Calm voor een nieuwe denkrichting en artistieke groei. De nieuwe nummers klinken nog steeds vertrouwd in de oren, al zijn er wel degelijk zaken veranderd bij de band: om te beginnen zijn Whispering Sons weer een vijftal. De oorspronkelijke drummer Sander Pelsmaekers moest stoppen met musiceren na een zenuwbeschadiging - hij nam in de tussentijd de rol van tourmanager op zich - maar is nu in staat om terug te keren op synths. Bassist Tuur Vandeborne is op zijn beurt doorgeschoven naar de drumstoel, terwijl Bert Vliegen - de vaste technicus van de band - nu de bas ter hand neemt. Gitarist en songschrijver Kobe Lijnen en zanger en tekstschrijver Fenne Kuppens behouden hun rol, maar ook zij schaafden verder aan hun meesterschap voor The Great Calm.

Van buitenaf lijken al deze veranderingen haast een Belgische regeringsvorming waardig, maar de band geeft net aan dat ze zich nu artistiek comfortabel voelen.

Videos